Vesti
Politika

Političke partije kosovskih Albanaca protiv održavanja srpskog referenduma

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku smatra da je neprihvatljivo održavanje bilo kakvog referenduma druge države na Kosovu. Alijansa za budućnost Kosova (AAK) je u saopštenju za javnost navela da je pokušaj Srbije da održi ustavni referendum na Kosovu napad na ustavni integritet Kosova.
Političke partije kosovskih Albanaca protiv održavanja srpskog referenduma
Priština (Foto istock)

Krasnići: Postoji suštinska razlika

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići je izjavio da postoji suštinska razlika između izbora i referenduma, pa je „neprihvatljivo dozvoliti da se na Kosovu glasa za referendum susedne zemlje“.

On je naveo da bi Vlada Kosova trebalo da koordinira akcije sa međunarodnim partnerima kako bi se obezbedila odgovarajuća rešenja.

Abdidžiku: Neprihvatljivo održavanje srpskog referenduma na Kosovu

On je rekao da su zakonska regulativa i međunarodna praksa jasni.

"Demokratski savez Kosova smatra neprihvatljivim održavanje bilo kakvog referenduma druge države na teritoriji Republike Kosovo. Ustav Kosova, kosovski zakoni i međunarodna praksa su jasni u ovom pogledu. Stoga očekujemo i podržavamo potpuno poštovanje ovih normi", naveo je Abdidžiku.

AAK: Napad na suverenitet

Iz ove partije su poručili "da je Kosovo suverena i nezavisna država i da se na njenoj teritoriji ne mogu organizovati referendumi drugih država".

"Pokušaj Srbije da organizuje ustavni referendum na teritoriji Kosova je flagrantan napad na suverenitet i ustavni integritet Kosova. Stoga ohrabrujemo i podržavamo sve one koji se oštro protive organizovanju ovog referenduma. Kosovo je suverena i nezavisna država i na njenoj teritoriji se ne mogu organizovati referendumi drugih država, niti referendum Srbije koji je samo pokušaj ostvarivanja nacionalnog suvereniteta Srbije nad Kosovom", kaže se u saopštenju AAK u vezi sa ovim pitanjem.Ostale vesti

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine o registarskim tablicama
U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, naveo je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 28.01.2022
Vučić sa evroparlamentarcima: Srbi sa KiM se suočavaju sa poteškoćama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom.
  • 28.01.2022
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
  • 28.01.2022
Petković u Nemačkoj o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova i preneo im stavove Beograda o potrebi dosledne primene ranije postignutih sporazuma sa Prištinom.
  • 28.01.2022
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
  • 28.01.2022
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
  • 28.01.2022