Vesti
Politika

Političke opcije kosovskih Srba u drugom danu kampanje

Drugi dan predizborne kampanje na Kosovu protekao je uobičajeno za Srpski demokratski savez i GI Za slobodu, pravdu i opstanak, dva od tri politička subjekta koji će na vanrednim parlamentarnim izborima predstavljati kosovske Srbe. Kako su dan koji polako ostaje za nama iskoristili predstavnici Srpske liste ni nakon niza pokušaja nismo uspeli da saznamo.
Političke opcije kosovskih Srba u drugom danu kampanje
Izbori na Kosovu, ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nosilac liste Srpski demokratski savez Slaviša Petković kazao je za RTV Kim da “kampanja za sada protiče relativno mirno”.

„Sastajemo se sa ljudima u njihovim domovima. Ne možemo da organizujemo veća okupljanja zbog pandemije koronavirusa. Videćemo kako će kampanja napredovati. Svakoga dana intenziviramo kapacitet ljudi sa kojima razgovaramo i nadamo se najboljem“, kazao je Petković.

On je istakao da je reakcija građana premašila njegova očekivanja, te da se primećuje da vlada „veliko nezadovoljstvo u narodu“.

„Očekujem da se to nezadovoljstvo reflektuje na dan izbora“, kazao je on.

Petković je danas obišao Ranilug, Šilovo i Parteš, i najavio da će sutra obići drugi deo Kosovskog Pomoravlja.

Kosovsko Pomoravlje obišao je danas i Petkovićev protivkandidat iz GI Za slobodu, pravdu i opstanak Milan Dabić.

“Kampanja protiče mirno. Razgovarali smo i sa meštanima na teritoriji opštine Gračanice u “četiri oka” i identifikovali probleme. Kad to kažem, mislim prvenstveno na omladinu koja je nezaposlena i izneverena po ko zna koji put. Poruka većine je da ja došlo vreme da se menjamo i da je ekonomski oporavak jedino rešenje. Kako kroz zaposlenje, tako i kroz podršku različitih programa za preduzetništvo i stimulacija za razvoj malih i srednjih preduzeća“, kazao je Dabić.

GRAFIK 1 - Broj glasova koje su na kosovskim parlamentarnim izborima osvajali pojedini predstavnici kosovskih Srba, 2010 - 2019.

Iako je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić tokom jučerašnje posete Prilužju najavio da će predstavnici ove političke partije danas obići Metohiju, redakcija RTV Kim do trenutka objavljivanja ove vesti nije uspela da sazna da li je najavljena poseta i realizovana, te da li je bilo drugih predizbornih aktivnosti tokom dana.

Ni na Fejsbuk stranici Srpske liste nema obaveštenja o njihovim današnjim aktivnostima, a zvanični sajt ove političke opcije srpskalista.net je, sudeći po datumima, poslednji put ažuriran 3. juna 2018. godine.

Predizborna kampanja za predstojeće vanredne parlamentarne izbore na Kosovu zvanično je počela juče (3. februara) i trajaće do 12. februara.

Za vreme kampanje, uobičajeno je da politički subjekti pokušavaju da ubede građane da se odluče upravo za njihovu listu ili partiju, predstavljajući im svoje političke programe i planove.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021