Vesti
Politika

“Politička kriza u vladi Aljbina Kurtija”

Politički analitičari Ramuš Tahiri i Nedžmedin Spahiju mišljenja su da će uskoro doći do pada Vlade ukoliko se ne pronađe zajedničko rešenje između koalicionih partnera Ise Mustafe i Aljbina Kurtija, ali i ako se ne ukinu takse.
“Politička kriza u vladi Aljbina Kurtija”
Isa Mustafa i Aljbin Kurti (Foto Kim)

Za smenu vlade Aljbina Kurtija, koju je najavio lider DSK Isa Mustafa, potrebni su glasovi 61 poslanika. Od toga, kako je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao analitičar Ramuš Tahiri, DSK ima 28 pa je potrebna saradnja sa doskorašnjim protivnicima.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je sa mesta ministra unutrašnjih poslova smenio Agima Veljiua zbog, kako tvrdi, "širenja panike i insistiranja da na Kosovu bude uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa". Nakon nenajavljene smene ministra, lider DSK Isa Mustafa je pokrenuo inicijativu za obaranje vlade aktuelnog premijera.

Politički analitičar Ramuš Tahiri iz Prištine smatra da je vlada Aljbina Kurtija u krizi nakon smene ministra unutrašnjih poslova. Premijer Kurti je bio u obavezi da, kao koalicioni partner sa DSK, obavesti Isu Mustafu o smeni člana njegove partije, kazao je Tahiri i dodao:

“DSK ne može da se pomiri sa ovom činjenicom. Zbog toga u parlementu podnosi zahtev da se izglasa nepoverenje vladi. Za nepoverenje je potrebno 40 glasova koje DSK nema, moraće da radi sa političkim strankama koje su do sada kritikovali zbog korupcije i kriminala. DSK ima 28 glasova, nedostaju im glasovi ostalih politički partija kakao bi imali 61 glas”, rekao je Tahiri.

“Na premijeru je da odluči, on će i dalje biti tvrdoglav, kao i do sada, i zbog toga će vlada pasti. Kosovo ostaje u nejasnoj političkoj situaciji”, smatra Tahiri.

On očekuje da će DSK ovih dana razgovrati sa ostalim političkim strankama i smatra da će "tog dana kada razreše Kurtija vlasti odmah formiraju novu vladu, da ne bi bilo vakuum-situacije".

Nedžmedin Spahiju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim naveo da su odnosi između koalicionih partnera davno narušeni.

“Smenom ministra došao je potpuni kraj saradnje koalicionih partnera, što dovodi do pada vlade”, istakao je.

On napominje da ipak postoje dve mogućnosti da sadašnja vlada opstane.

“Prva mogućnost je ta da Aljbin Kurti i Isa Mustfa naprave novi dogovor i zamene ministra Veljiua nekim drugim članom iz DSK, te da se takse ukinu. Druga mogućnost je ta da lider Samoopredeljenja Kurti napravi koaliciju sa Ramušom Haradinajem”, objašnjava Spahiu, ali ne isključuje mogućnost da bi novu vladu mogli da formiraju LDK i PDK.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020