Vesti
Politika

Političari zatečeni, za Srbe očekivano da neće glasati na Kosovu 3. aprila

Iako deluje da su vlasti u Srbiji, pa i predstavnici Srpske liste, zatečeni reakcijom kosovskih institucija po pitanju organizovanja aprilskih izbora, Srbi sa Kosova nisu. Za većinu je, nakon odluke kosovske vlade da ne dozvoli održavanje srpskog referenduma na Kosovu, bilo jasno da će isto biti i sa glasanjem na predstojećim izborima. Međutim, postoje i verovanja da Kurti svojom tvrdoglavošću ovoga puta nije poentirao kod međunarodne zajednice.
Političari zatečeni, za Srbe očekivano da neće glasati na Kosovu 3. aprila
Glasačka kutija (Foto Kim arhiva)

Za poznavaoce političkih prilika i neprilika na Kosovu je bilo jasno da organizovanja glasanja na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila u srpskim sredinama na Kosovu neće biti, posebno nakon usvajanja rezolucije u kosovskoj skupštini u vezi sa januarskim referendumom. Aleksandru Jablanoviću, osnivaču Srpske liste, a sada ljutom protivniku ove partije, “kukanje” Aleksandra Vučića i predstavnika Srpske liste na televiziji deluje neuverljivo.

„Oni su partneri Aljbinu Kurtiju u Vladi Kosova, tu nema nikakve dileme, kao što su bili partneri Ramušu Haradinaju i Hašimu Tačiju. Za Aleksandra Vučića Srbi na Kosovu i Metohiji nisu bitni, kao ni za Srpsku listu. Njemu je bitno da javnosti u Srbiji i stranim diplomatskim misijama kaže kako on sa Kosova ima 95, 96 ili 97% podrške među Srbima, a ta podrška je najlakše ostvariva tako što će ljude koji rade u institucijama da ucene, sednu u autobuse i odvedu u centralnu Srbiju da glasaju u kontrolisanim uslovima“, kaže za RTV Kim Aleksandar Jablanović.

Predsednik Partije kosovskih Srba smatra da su predstavnici Srpske liste odgovorni što Srbima neće biti omogućeno da glasaju na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima na Kosovu, pa je njihovo najavljivanje izlaska iz institucija suvišno.

„Nemate vi pravo i slobodu da izađete iz institucija zato što niste u stanju da sa svojim premijerom, a to je Aljbin Kurti, napravite politički dogovor. Ako hoćete da na neki način dokažete svoje nezadovoljstvo tim institucijama, oni svoje plate koje primaju, a koje su jako velike, inače imaju po dve plate, treba da poklone nekim srpskim humanitarnim organizacijama na Kosovu, a u institucijama da ostanu da se bore za Srbe“, ističe Jablanović.

I za Ivana Nikolića iz organizacije Komunikacija za razvoj društva (CSD) iz Gračanice odluka da se izbori ne održe na Kosovu je očekivana, ali i pokazatelj slabosti Srbije u odnosu na poziciju u kojoj se Kosovo nalazi.

„Ovo je očekivani rezultat zato što se, nekako iz godine u godinu, Srbija povlači i ustupa mesto Kosovu. Ali ono što je meni nekako najtužnije jeste da smo mi, kao narod, to prihvatili potpuno normalno, kao da je to nešto sasvim normalno i kao da je to nešto što je bilo očekivano. Sve vreme Srbija čini ustupke, a Kosovo nastupa sa sve jačom retorikom, sa sve ozbiljnijim optužbama. Imam neki generalni utisak da blago pobeđuju u tom procesu. Šta narod može da uradi? Narod ne može da uradi ništa, narod je nemoćan, osuđen na to da isprati instrukcije koje će da dobije“, kazao je on.

I srpke i međunarodne vlasti potvrđuju da je Vlada Kosova sa Aljbinom Kurtijem na čelu odbacila ponuđeni predlog za organizovanje glasanja na Kosovu. Da li je takvim potezom Aljibin Kurti poentirao, bar kod svog biračkog tela?

„Verovatno da jeste. Bio je u krizi sa ovim poskupljenjima svega i svačega, sa poskupljenjem električne energije. Ovako nešto mu jeste trebalo, ali ako je dobio poene unutar biračkog tela i u unutrašnjoj politici na Kosovu, sumnjam da je efekat bio dijametralno suprotan što se tiče komunikacije sa međunarodnim partnerima. Ako EU tvrdi da su poslali Kurtiju jedan predlog koji je on izričito odbio, a on to nije poricao, možda je (Kurti) na Kosovu dobio poene. Što se tiče komunikacije sa međunarodnim partnerima, to je još jedan minus, posebno sada pošto se intenzivno priča o mogućem učlanjenju Kosova u Savet Evrope, o nekim procedurama za NATO“, kaže za Kim novinar A televizije iz Prištine Ljeart Hodža.

Da li je Srbija mogla da učini više kada je u pitanju organizovanje glasanja na Kosovu?

„Srbija je mnogo toga mogla da uradi više i bolje, ali ova struktura vlasti ide putem propasti od onog trenutka kada su u Briselu počeli da razgovaraju i da vode državu Srbiju od 2012. godine. Ova struktura vlasti nije mogla da uradi ništa bolje i više po pitanju organizovanja izbora na Kosovu, jer to nije u njenom interesu. Kada bi prema ovim uslovima Srbija poslala zahtev Prištini, iako to neće da se desi, u tom slučaju bi Priština bila u problemu. Odgovor Kurtija bi svakako bio negativan“, kaže direktor TV Mir iz Leposavića Nenad Radosavljević.

Ono što je izvesno nakon sinoćnjeg obraćanja javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića je da će u pojedinim gradovima u centralnoj Srbiji početi sa pripremama za organizovanje glasanja Srba sa Kosova.

Pojedini građani sa kojima je naša ekipa razgovarala nisu presrećni zbog nemogućnosti da glasaju u svojim sredinama. Ipak, nekima neće teško pasti da odu u Kuršumliju, Rašku ili Vranje da glasaju, posebno ako je prevoz organizovan.

„Verujem da će jedan broj Srba izaći na izbore, pokušati da se organizuje. Isto tako, verujem da će jedan deo Srba biti organizovan da izađe na birališta. U svakom slučaju, to je zanemarujući broj u odnosu na celokupnu izlaznost i ne mislim da na bilo koji način može da utiče na ishod izbora u Srbiji, ali možda će na neki način pokazati podršku određenoj političkoj partiji u tom procesu“, kaže Ivan Nikolić.

Ljeart Hodža ističe da su, nažalost, žrtve loše komunikacije između predstavnika Beograda i Prištine obični građani.

„To je jedan u nizu političkih događaja gde građani ispaštaju. Srpskom stanovništvu na Kosovu nije omogućeno da glasa zbog načina na koji su se Vada Kosova i Srbije ophodile jedna prema drugoj. Između Kosova i Srbije do sada nije bilo uspeha i sumnjam da će biti da se nađe sveobuhvatno rešenje“, kaže on.

Izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog nemogućnosti da Srbi glasaju na Kosovu, ali i odlukom prištinskih vlasti koje je po pitanju organizovanja izbora zahtevala komunikaciju Vlade Srbije sa Vladom Kosova, Srpska lista je za petak najavila mirne proteste i to na centralnom Kosovu i severu. Međutim, čini se da bez obzira na organizovane demonstracije, efekta neće biti.Ostale vesti

Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022