Vesti
Politika

Policija: Spreman operativan plan za izbore

Kosovska policija saopštila je da je blagovremeno napravila operativan plan kako bi obezbedila red i sigurnost tokom izbora koji su zakazani za nedelju 19. novembar.
Policija: Spreman operativan plan za izbore
Ilustracija (Foto Radio Kontakt Plus)

Kako se navodi u saopštenju u cilju održavanja javnog reda i bezbednosti, biće angažovan dovoljan broj policjaca raznih profila koji pripadaju različitim jedinicama kosovske policije.

Dodaje se da će se policija potruditi da osigura okruženje za sve građane, kao i da održi red i mir u zemlji pre, za vreme i posle drugog kruga izbora.

Zadatak će biti i obezbeđivanje biračkih mesta, opštinskih izbornih odbora i bezbedno praćenje izbornog materijala.

Policija će sankcionisati bilo koje krivično delo koje sprečava ostvarivanje prava glasa i preduzeće sve proceduralne mereprotiv nezakonitog postupanja a sve u saradnji sa Državnim tužiocem.

Iz Policije Kosova pozivaju sve kandidate u izbornom procesu i građane da prijave bilo koje sumnjive informacije.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021