Vesti
Politika

Policija: Nismo uključeni u nikakve "scenarije"

Kosovska policija demantovala je danas „informacije i izjave“ da je „uključena u različite scenarije“ koje su, kako su naveli – objavili pojedini portali.
Policija: Nismo uključeni u nikakve
Kosovska Policija (Foto Kim arhiva)

Iz policije nije precizirano na koje konkretno informacije reaguju, ali navode da su one „neosnovane“ i „štetne“, te pozivaju građane da ne budu „žrtve dezinformacija i spekulacija“.

Portal Veriu.info objavio je sinoć vest da će Kosovska policija izvesti „rizičnu akciju“ na Severu u subotu. Poslanik u kosovskoj skupštini iz redova Samoopredeljenja sinoć je u emisiji KTV-a naveo da se boji „eskalacije situacije na Severu“, podsećajući na to da je Kosovska policija prekinula odmor svojim uniformisanim pripadnicima.

„Kosovska policija, kao jedna od glavnih institucija za sprovođenje zakona, reaguje na neke izjave i objave nekoliko medija/portala o navodnoj uključenosti Kosovske policije u različite scenarije, i radi fer i tačnih informacija, informišemo građane zemlje i medije da su bilo čije takve izjave i objave neosnovane i štetne za zemlju, jer utiču na povećanje tenzija i stvaraju neizvesnosti među građanima Republike Kosovo“, stoji u saopštenju KP-a.

Izlistali su takođe svoje zadatke, te građanima poručili:

„Tako da ohrabrujemo sve, a naročito građane – da ne postanu žrtve dezinformacija i spekulacija, već da pokažu poverenje u rad Policije Kosova i njenu ustavnu i pravnu posvećenost za red, mir i opštu sigurnost zemlje.“

Navodi kosovskog portala i kosovskog poslanika, kao i demanti KP-a dolaze u jeku spekulacija, ali i upozorenja o mogućim nemirima na Severu.

 Ostale vesti

Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020
Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BG
Novoizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.
  • 04.06.2020
Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020
Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020