Vesti
Politika

Policija napravila obruč oko grade Skupštine

Skupština Kosova trebalo bi na današnjoj sednici da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, a za isto vreme, 11 sati i 30 minuta, pokret Samoopredeljenje najavio je proteste.
Policija napravila obruč oko grade Skupštine
Policija Kosova ispred Skupštine (Foto Tanjug printskrin)

Na stotine policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređeno je oko zgrade kosovske skupštine i vlade u centru Prištine gde će se danas održati protest protiv odluke o demarkaciji sa Crnom Gorom koji predvodi lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Policajci i pripadnici specijalne kosovske policije sa opremom za razbijanje demonstracija, štitovima, šlemovima i gas maskama stoje oko zgrade kosovske skupštine javlja Tanjugov reporter sa lica mesta.

Situacija za sada je mirna a demonstranti još nisu počeli da se okupljaju.

Sinoć su predstavnici Srpske liste najavili da se neće pojaviti na sednici Skupštine, jer je bezbedonosna situacija loša.

KFOR je najavio da će jedan bataljon vojske biti prisutan u centru Prištine, jer su se pojavile informacije da bi grupa “Rugovci” mogla da upotrebi i eksplozivne naprave.

Kako pišu mediji, neki poslanici partije Ise Mustafe neće da glasaju za razgraničenje, jer se to protivi interesima građana iz mesta iz kojih oni dolaze.

Ali su zvaničnici DSK nakon toga poslali saopštenje i rekli da su saglasni da glasaju za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

“Do ove odluke smo došli imajući u vidu činjenice koje su nuđene široj javnosti da Kosovo ništa ne gubi”, navedeno je u saopštenju ove stranke.Ostale vesti

SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
  • 03.06.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je poslanicima Skupštine Kosova na uspešnom glasanju za novu Vladu i ocenio da je izbor Vlade važan dan za demokratiju i građane Kosova.
  • 03.06.2020