Vesti
Politika

Policija maltretirala gradonačelnika Zubinog Potoka

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović rekao je juče da ga je pripadnik kosovske policije maltretirao juče na prelazu Jarinje, zahtevajući od njegovog vozača da ukolni sa automobila nalepnicu sa srpskom torbojkom na kojoj je bio i opštinski grb.
Policija maltretirala gradonačelnika Zubinog Potoka
Stevan Vulović (Foto Tanjug)

Vulović je, u izjavi Tanjugu, rekao da je policajac od njegovog vozača zahtevao da iz levog donjeg ugla službenog automobila sa prednjeg stakla bude uklonjen opštinski grb sa srpskom trobojkom.

Nakon provere dokumenata, rekao je Vulović, policajac je zahtevao da se isključimo iz saobraćaja i da uklonimo ove oznake.

“Trobojku i grb nismo skinuli, radi se o klasičnoj provokaciji i zahtevamo od policije da pokrene unutrašnju istragu povodom ovog slučaja i policajca, ukoliko je prekršio ovlašćenja kazni”, rekao je Vulović.

Srpski predstavnici u institucijama Kosova danas su osudili incident zajedničkim saopštenjem u kome navode da je time “izvršen atak na Srbe i srpsku nacionalnalnost od strane pojedinaca iz redova kosovske policije”.

“Zlostavljanje jednog demokratski izabranog predstavnika našeg naroda zbog srpske zastave u minijaturnom izdanju na šoferšajbni automobila, dok se druge nacionalne zastave nesmetano vijore na institucijama, kućama i automobilima širom Kosova i Metohije, u najmanju ruku je licemerno i drsko, a u stvari je pogrdno, agresivno i šovinistički”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Srba dodaju da nikada nisu bili protiv isticanja bilo čijih simbola kao osnovnog postulata slobode izražavanja nacionalnog identiteta, ali da “duboko vređa i ugnjetava gaženje i ograničavanja naše slobode i našeg identiteta”.

“To nije način na koji treba da se ponaša bilo koji službenik, bilo koje institucije, a posebno ne policajac koji urušava poverenje koje je ova institucija izgradila kod Srba na KiM u skorašnjem periodu”, kaže se u saopštenju.

Takođe se zahteva da se na prlazima Brnjak i Jarinje vrati prethodni režim preslikavanja etničke strukture u sastavu pripadnika policije.

“Očigledno je da su promene sprovedene na ova dva prelaza, imale neki drugi cilj, a posledice koje su kuliminirale ovim događajem, dokaz da su organizacione odluke koje ne odražavaju etničku strukturu stanovništva lokalih samouprava na čijim se teritorijama nalaze ova dva prelaza, loše i stvaraju tenzije”, ističe se u saopštenju.

Predstavnici Srba zahtevaju momentalnu suspenziju pojedinaca i “preuzimanje mera u zaštiti osnovnih prava slobode izražavanja koja je juče ’ugašena’ na najgori mogući način: demonstracijom sile, kroz zloupotrebu institucija”.Ostale vesti

Kurti: Mene je izabrao narod, a ne ambasadori
Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da veoma ceni američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, ali da je njega izabrao narod, a ne ambasadori.
  • 01.06.2023
Borel: Tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO
Specijalni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i početak rada na uspostavljanju ZSO, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Evropskom unijom.
  • 01.06.2023
Osmani: Ako Srbi žele nove izbore na severu, postoji legalan način
Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je danas u Moldaviji održan kratak zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kome su bili i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef spoljne politike EU Žozep Borel. Onaw je navela da postoji mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.
  • 01.06.2023
Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu.
  • 01.06.2023
MSP Kosova pozvalo građane da izbegavaju putovanje preko Srbije
Zbog situacije na severu Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo je sve građane Kosova da "izbegavaju prelazak preko Srbije".
  • 01.06.2023
Makron: Pariz i Berlin pozvali na nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

  • 01.06.2023