Vesti
Politika

Policija Kosova čuva sud u Severnoj Mitrovici

Obezbeđivanje Osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice od Euleksa preuzela je  Kosovska policija, u skladu sa sa Briselskim sporazumom.
Policija Kosova čuva sud u Severnoj Mitrovici
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

Kratka ceremonija primopredaje nadležnosti obezbeđenja Osnovnog suda obavljena je ispred zgrade suda u prisustvu predstavnika Euleksa i Kosovske policije.
Direktor direkcije Kosovske policije Rašid Ćaljaj izjavio je da Kosovska policija od danas čuva sud u Mitrovici i da je to poseban dan za Kosovku policiju koja je tu u službi građana.

“Kosovska policija poseduje potpuni kapacitet za obezbeđivanje ovog suda i da odgovorno tvrdi da će policija raditi posao na najbolji način i čuvati sud bolje od Euleksa”, rekao je Ćaljaj.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je da, u skladu sa dogovorom koji je postignut u Briselu, Euleks policija predaje nadležnost za obezbeđenje Osnovnog suda u Mitrovici Kosovskoj policiji.

"Mi pozdravljamo ovaj korak koji vodi ka većoj odgovornosti lokalne policije na severu Kosova kada je u pitanju obezbeđivanje ovakvih institucija kao što je Osnovni sud", dodala je ona.

Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici još uvek ne radi punim kapacitetom jer u njemu trenutno rade samo međunarodne sudije i tužioci.

Sud u Kosovskoj Mitrovici nakon proglašenja nezavisnosti Kosova nije radio skoro osam meseci i bio je zatvoren do kraja 2008. godine jer su se ispred zgrade suda 17. marta iste godine sukobile jedinice medunarodnih snaga i Srba.

Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povredena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023