Vesti
Politika

Policija Kosova čuva sud u Severnoj Mitrovici

Obezbeđivanje Osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice od Euleksa preuzela je  Kosovska policija, u skladu sa sa Briselskim sporazumom.
Policija Kosova čuva sud u Severnoj Mitrovici
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

Kratka ceremonija primopredaje nadležnosti obezbeđenja Osnovnog suda obavljena je ispred zgrade suda u prisustvu predstavnika Euleksa i Kosovske policije.
Direktor direkcije Kosovske policije Rašid Ćaljaj izjavio je da Kosovska policija od danas čuva sud u Mitrovici i da je to poseban dan za Kosovku policiju koja je tu u službi građana.

“Kosovska policija poseduje potpuni kapacitet za obezbeđivanje ovog suda i da odgovorno tvrdi da će policija raditi posao na najbolji način i čuvati sud bolje od Euleksa”, rekao je Ćaljaj.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je da, u skladu sa dogovorom koji je postignut u Briselu, Euleks policija predaje nadležnost za obezbeđenje Osnovnog suda u Mitrovici Kosovskoj policiji.

"Mi pozdravljamo ovaj korak koji vodi ka većoj odgovornosti lokalne policije na severu Kosova kada je u pitanju obezbeđivanje ovakvih institucija kao što je Osnovni sud", dodala je ona.

Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici još uvek ne radi punim kapacitetom jer u njemu trenutno rade samo međunarodne sudije i tužioci.

Sud u Kosovskoj Mitrovici nakon proglašenja nezavisnosti Kosova nije radio skoro osam meseci i bio je zatvoren do kraja 2008. godine jer su se ispred zgrade suda 17. marta iste godine sukobile jedinice medunarodnih snaga i Srba.

Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povredena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020