Vesti
Politika

"Pokušaj skretanja pažnje sa njihovih zločina"

"Najnoviji potezi prištinskih vlasti, odnosno najava formiranja komisije koja će prikupljati činjenice o navodnim zločinima Srbije na KiM predstavlja čistu propagandu, ali i taktiku da skrenu pažnju sa zločina koje su oni počinili", rekao je za RTS predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.
Milovan Drecun (Foto pressonline.rs)

Priština je suočena sa gubitkom podrške posle niza jednostranih poteza i odbijanja da nastave dijalog sa Beogradom zbog čega žele da skrenu pažnju na sebe i da se predstave kao žrtve, tvrdi Milovan Drecun.

"Oni žele da snažnom propagandnom kampanjom skrenu pažnju sa zločina koje su oni počinili. Kretori ove kampanje su upravo oni koji su suočeni sa pozivima spevijalozovanih sudova i to su oni koji će, nadamo se biti i optuženi za najteže zločine", rekao je Drecun.

Priština na ovaj način pokušava da potpuno onemogući nastavak dijaloga sa Beogradom. Međutim, kako kaže predsednik skupštinskog Odbora za KiM, Srbija neće podleći pritiscima da prizna nezavisnost Kosova.

"Oni žele da ojačaju pozicije koje su izgubili u poslednje vreme kao i da skrenu pažnju sa zločina koje su počinili pripadnici OVK", kaže Drecun.

Tvorac ove ideje Kadri Veselji kaže da Kosovo ima kapacitete i da će hapsiti ratne zločince.

"Oni mogu samo da maltretiraju i lažno optužuju Srbe koji žive na KiM, što je već bio slučaj. Teroristička OVK je ta koja je imala genocidan plan o stvaranju Velike Albanije tako što će proterati sve Srbe", smatra Drecun.

Nijedna međunarodna instanca, koja je ovlašćena da o tome govori, nije pokretala to pitanje, ni Savet bezbednosti, ni UN, ni EU.

"Oni nemaju nikakav mehanizam da formiraju neki međunarodni sud. Jedino ako imaju podršku da se naduva priča o navodnom genocidu srpske strane kako bi potom proglasili opštu amnestiju i tako izbegli procesuiranje", objašnjava Drecun.

U svemu ovome, kako kaže predsednik Skupštinskog odbora za KiM, ovakve inicijative imaju unutrašnji aspekt okrenut ka albanskoj javnosti a drugi deo kampanje je okrenut ka inostranstvu pre svega Americi gde su u Kongresu već pokušali da predstave lažnu sliku žrtvi. Zbog toga će i Srbija pokrenuti diplomatsku ofanzivu.

"Napisaću pismo članovima srpskog kokusa da ukoliko mogu organizuju da mi članovima kongresa predstavimo isključivo činjencie i na taj način pariramo prištinskoj propagandi", rekao je za RTS Milovan Drecun.Ostale vesti

Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020