Vesti
Politika

"Pokušaj skretanja pažnje sa njihovih zločina"

"Najnoviji potezi prištinskih vlasti, odnosno najava formiranja komisije koja će prikupljati činjenice o navodnim zločinima Srbije na KiM predstavlja čistu propagandu, ali i taktiku da skrenu pažnju sa zločina koje su oni počinili", rekao je za RTS predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.
Milovan Drecun (Foto pressonline.rs)

Priština je suočena sa gubitkom podrške posle niza jednostranih poteza i odbijanja da nastave dijalog sa Beogradom zbog čega žele da skrenu pažnju na sebe i da se predstave kao žrtve, tvrdi Milovan Drecun.

"Oni žele da snažnom propagandnom kampanjom skrenu pažnju sa zločina koje su oni počinili. Kretori ove kampanje su upravo oni koji su suočeni sa pozivima spevijalozovanih sudova i to su oni koji će, nadamo se biti i optuženi za najteže zločine", rekao je Drecun.

Priština na ovaj način pokušava da potpuno onemogući nastavak dijaloga sa Beogradom. Međutim, kako kaže predsednik skupštinskog Odbora za KiM, Srbija neće podleći pritiscima da prizna nezavisnost Kosova.

"Oni žele da ojačaju pozicije koje su izgubili u poslednje vreme kao i da skrenu pažnju sa zločina koje su počinili pripadnici OVK", kaže Drecun.

Tvorac ove ideje Kadri Veselji kaže da Kosovo ima kapacitete i da će hapsiti ratne zločince.

"Oni mogu samo da maltretiraju i lažno optužuju Srbe koji žive na KiM, što je već bio slučaj. Teroristička OVK je ta koja je imala genocidan plan o stvaranju Velike Albanije tako što će proterati sve Srbe", smatra Drecun.

Nijedna međunarodna instanca, koja je ovlašćena da o tome govori, nije pokretala to pitanje, ni Savet bezbednosti, ni UN, ni EU.

"Oni nemaju nikakav mehanizam da formiraju neki međunarodni sud. Jedino ako imaju podršku da se naduva priča o navodnom genocidu srpske strane kako bi potom proglasili opštu amnestiju i tako izbegli procesuiranje", objašnjava Drecun.

U svemu ovome, kako kaže predsednik Skupštinskog odbora za KiM, ovakve inicijative imaju unutrašnji aspekt okrenut ka albanskoj javnosti a drugi deo kampanje je okrenut ka inostranstvu pre svega Americi gde su u Kongresu već pokušali da predstave lažnu sliku žrtvi. Zbog toga će i Srbija pokrenuti diplomatsku ofanzivu.

"Napisaću pismo članovima srpskog kokusa da ukoliko mogu organizuju da mi članovima kongresa predstavimo isključivo činjencie i na taj način pariramo prištinskoj propagandi", rekao je za RTS Milovan Drecun.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021