Vesti
Politika

"Pokušaj prikrivanja neuspeha Vlade Kosova"

Predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji u intervjuu za Periskopi saopštio je da će u četvrtak u kosovskoj skupštini inicirati osnivanje „Međunarodnog tribunala za genocid Srbije na Kosovu“.
Kadri Veselji (Foto arhiva Kim)

Predsednik LDK Isa Mustafa izjavio je da je Veseljijeva inicijativa pokušaj prikrivanja neuspeha vlade, prenosi Insajderi.

“Ove inicijative trebalo je da budu pokrenute ranije. Više liče na prikrivanje da na Kosovu ništa ne funkcioniše”, rekao je Isa Mustafa.

Veselji je najavio da će se predsedništvo kosovske skupštine sastati sledeće nedelje, tačnije u ponedeljak, gde će biti sazvana sednica za četvrtak.

“Još u ponedeljak ću sazvati sastanak predsedništva skušupštine kako bismo zakazali sednicu za četvrtak i inicirali osnivanje ovog međunarodnog suda, da naglasim još jednom, iniciranje osnivanja Međunarodnog tribunala za genocide Srbije izvršenim nad građanima Republike Kosovo, nad Albancima”, izjavio je Veselji u intervjuu za Periskopi.

Kako je Veselji objasnio, ovaj proces odvijaće se u tri faze: „formiranje državne komisije, dokumentacija i osnivanje međunarodnog suda“.

“Započećemo prvu fazu, osnivanje državne komisije, koju će predstavljati sve političke partije, udruženja, relevantne institucije, sudstvo, policija, tužilaštvo”, objasnio je Veselji.

Kako kaže, nakon toga sledi druga faza – “dokumentacija” i na kraju “međunarodni tribunal”.

“Nastavićemo sa drugom fazom, koja je veoma bitna – dokumentacija. Treća faza je međunarodni tribunal”.

Veselji je u ponedeljak pokrenuo inicijativu za formiranje ovog tribunala, a već sutradan, paralelno sa tim, ad hoc komisija kosovske skupštine usvojila je nacrt rezolucije o „osudi genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina bivšeg državnog režima Srbije na Kosovu“.

Formiranje ad hoc komisije kosovske skupštine za „osudu genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina na Kosovu“, kao i Veseljijeva inicijativa za osnivanje međunarodnog tribunala usledile su nakon smene ministra administracije lokalne samouprave iz redova Srpske liste, Ivana Todosijevića, zbog izjave o Račku, ali i naloga kabineta kosovske vlade mnistarstvu pravde da izradi nacrt zakona o „kažnjavanju poricanja zločina Srbije i genocida“.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, naveo je da je Todosijević smenjen zbog „govora mržnje“, a nešto pre Todosijevića, zbog sličnih navoda na Fejsbuk profilu, smenjena je i zamenica ministra pravde Vesna Mikić.

U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo je istragu protiv Todosijevića zbog, kako je saopšteno „izjava“.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021