Vesti
Politika

Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a
Aljbin Kurti (Foto ahriva Kim)

„Pokret Samoopredeljenje podneo je žalbu, jer CIK nije potvrdila njegovu listu kandidata za poslanike“, kazao je rukovodilac sekretarijata Izbornog panela Mulj Desku.

Prema Zakonu o izborima, Izborni panel ima rok od 72 sata da odluči o žalbama političkih stranaka. Nezadovoljne stranke odlukom Izbornog panela imaju pravo da se u roku od 24 sata žale Vrhovnom sudu Kosova.

Izbornom panelu za žalbe i predstavke prethodno je šest političkih subjekata podnelo osam žalbi, nakon što njihove liste nisu potvrđene za učešće na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu 14. februara.

Od velikih stranaka žalbe su podnele i Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska inicijativa Kosova, a od ostalih žalile su se uglavnom stranke manjinskih zajednica.

Žalbe su podnele i Demokratska partija Aškalija na Kosovu, Aškalijska stranka za integraciju, PREBK i Socijaldemokratska unija – Duda Balje.Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021