Vesti
Politika

Podrška SAD Zapadnom Balkanu

Grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke predstavila je nacrt zakona koji ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.
Podrška SAD Zapadnom Balkanu
Ilustracija (Foto Pixabay)

Nacrt zakona pod nazivom Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana predstavili su demokratska senatorka Džin Šein, predsednica Podkomiteta za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, i republikanski senator Rodžer Viker.

Senatorka Šein izjavila je da he odnos SAD sa Zapadnim Balkanom ključan u ovom trenutku, kada su,, kako je rekla, evidentne namere predsednika Rusije Vladimira Putina da širi zloćudni uticaj širom Istočne Europe.

"Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između SAD i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije, kroz usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim evroatlantskim integracijama", navela je Šein na svojoj web-stranici.

Nacrt zakona nalaže državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji Zapadnog Balkana u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Također predviđa vraćanje u zakon dve naredbe, koje bi dale ovlašćenja za sankcije protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i koji su umešani u korupciju.

Takođe ima za cilj promociju saradnju univerziteta, poticanje angažovanja Mirovnog korpusa (Peace Corpsa) u regionu, stvaranje inicijative za liderstvo mladih na Balkanu, kao i otvaranje odeljenja Finansijske razvojne korporacije (Development Finance Corporation) u regionu.

Senatorka Šein predvodila je grupu američkih senatora koji su u aprilu posetili Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu zbog zabrinutosti o uticaju sukoba u Ukrajini na Zapadni Balkan, podseća RSE.

Senator Viker je rekao da bi predlog zakona "poslao snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države predane podršci diplomatiji u regionu".

"Moramo nastaviti podržavati naše demokratske partnere i saveznike na zapadnom Balkanu. Ovaj dvostranački prijedlog zakona unaprijedit će regionalnu stabilnost i antikorupcijske napore stvaranjem programa koji potiču uključiv gospodarski razvoj, nacionalnu antikorupcijsku strategiju i pozivati na odgovornost one koji prijete miru na Zapadnom Balkanu", rekao je.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022