Vesti
Politika

"Podrška lažnoj državi Kosovo je provokacija Hrvatske"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao još jednu u nizu provokacija izjavu premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska daje punu podršku lažnoj državi Kosovo u procesu evropskih integracija.
Miodrag Linta (Foto Medija centar BG)

"Hrvatska po ko zna koji put šalje poruku da ne priznaje teritorijalni integritet Srbije a istovremeno je proterala pola miliona Srba i nasilno im ukinula status konstitutivnog naroda. Jasno je da Hrvatska nastavlja da vodi neprijateljsku politiku prema Srbiji s jedne strane i politiku kršenja ljudskih prava preostalih Srba u Hrvatskoj i stotina hiljada proteranih Srba", naveo je Miodrag Linta u izjavi dostavljenoj medijima.

Plenković je juče u Zagrebu primio predsednika kosovskog parlamenta Kadri Veseljija i tom prilikom istakao da Hrvatska daje punu podršku kosovskoj nezavisnosti.

Linta smatra da Srbija treba da insistira da Hrvatska vrati Srbima njihova oteta imovinska, stečena i statusna prava, da isplati naknadu štete za uništenu srpsku imovinu, da kazni brojne ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Dodaje i da Hrvatska treba da ekshumira posmrtne ostatke Srba koji se nalaze na desetinama poznatih lokacija i da obezbedi slobodnu upotrebu srpskog jezika i ćirilice i zapošljavanje preostalih Srba u javnom sektoru u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina iz 2002.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021