Vesti
Politika

Podrška EU za početak rada Specijalnog suda

EU će nastaviti da pruža pomoć u cilju formiranja sudskih veća  i Kancelarije specijalnog tužioca, uključujući njihovo finansiranje, kako bi Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici OVK počeo da radi tokom ove godine, rečeno je Tanjugu u Briselu.
Podrška EU za početak rada Specijalnog suda
Sedište EU u Briselu (Foto Novosti)

"Pozdravljamo to što je prošle nedelje Kosovo zaokružilo neophodan pravni okvir u procesu formiranja sudskih veća Specijalnog suda i omogućavanja funkcionisanja Kancelarije specijalnog tužioca", rekla je za Tanjug portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić.

Ona je podsetila da su decembra prošle godine vlade Holandije i Kosova završile pregovore o sporazumu kojim se regulišu odnosi između države-domaćina suda (Holandije) i buduće sudske institucije, tj. sudskih veća i Kancelarije specijalnog tužioca, koji treba da budu smešteni u Hagu.

"Iako taj sporazum Holandija tek treba da ratifikuje, korak kosovske predsednice predstavlja ključni korak kosovskih vlasti i želimo da zahvalimo svim odgovornima u tom procesu", rekla je Kocijančić.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga ratifikovala je sporazum sa Holandijom "o organizaciji institucije Specijalnog suda Kosova koji je izmešten u Holandiju", saopštio je u ponedeljak njen kabinet.  

Kocijančić takođe navodi da će sudska veća Specijalnog suda, kao što je predviđeno zakonom koji je kosovska skupstina usvojila avgusta prošle godine, imati nadležnost kada je reč o zločinima o kojima se govori u izveštaju Saveta Evrope i koji su se desili u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.

"Evropska unija će nastaviti da pruža pomoć u cilju formiranja sudskih veća  i Kancelarije specijalnog tužioca, uključujući finansiranje, kao i da sarađuje sa kosovskim i holandskim vlastima u svemu što je potrebno kako bi sud postao operativan tokom 2016, kao što je i planirano", zaključila je Kocijačić.

Specijalni sud će biti sastavljen od medunarodnih sudija, a radiće po kosovskim zakonima.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020