Vesti
Politika

Podrška Amerike Oružanim snagama Kosova

Podršku za transformaciju Bezbednosnih snaga u Oruzane snage Kosova Priština je dobila od predstavnika ministarstva odbrane SAD.
Podrška Amerike Oružanim snagama Kosova
Bezbednosne snage Kosova (Foto arhiva Kim)

Ministarstva spoljnih poslova Kosova saopštilo je da je u susretu sa podsekretarom za odbranu SAD Evelin Farkaš ocenjeno je da će ova godina biti odlucujuća za transformaciju Bezbednosnih snaga u Oruzane snage Kosova.

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Hasim Tači i ministar za evropske integracije Bekim Čolaku u okviru zvanicne pošete SAD sastali su se u Pentagonu sa podsekretarom odbrane Farkaš i dobili podršku za transformaciju tih snaga .

Taci je rekao da celokupni proces nadgledanja u sektoru bezbednosti kao i transformacija BSK u OSK ucinjen uz podrsku NATO i SAD.

Farkaš je rekla da Kosovo ima potpuno podrsku SAD u sferi bezbednosti, kaže se u saopštenju i dodaje da dosadašnji koraci u procesu transformacije BSK u OSK cine sigurnijom njen put ka učlanjenju u program Partnersvo za mir i NATO.

Taci se sastao i sa senatorom Krisom Marfijem i kongresmenom Dzordžom Holdingom.

Tokom posete SAD Taci će prisustvovati i Molitvenom dorucku, a najavljeni su i susreti sa visokim zvanicnicima SAD, navodeno je u saopstenju, a prenose mediji u Pristinu.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020