Vesti
Politika

"Podela moći umesto dijaloga"

"Unutrašnji dijalog o Kosovu nije rezultirao dovoljnim brojem realnih predloga, što znači da neće biti koristi ni za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ni za društvo da se definišu interesi Srbije i srpske zajednice na Kosovu u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom", rečeno je danas na predstavljanju izveštaja o monitoringu dijaloga.
Predstavljanje izveštaja (Foto mc.rs)

Izveštaj koji je izradio Forum za etničke odnose, odnosi se na period od 1. novembra do 15. januara.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je ocenio da u unutrašnji dijalog treba uključiti aktere koji mogu formulisati realno sprovodiva rešenja.

U ovom periodu nastavljen je trend oživljavanja šovinizma, etnonacionalizma i zloupotrebe Kosova u borbi za podelu moći u Srbiji, izjavio je Janjić.

Prema njegovim rečima, porasli su nipodoštavanje, potcenjivanje i prezriv odnos prema neistomišljenicima, uz sve veće korišćenje kvalifikacija "izdajnik" i "plaćenik", na šta nema reakcija predstavnika vlasti.

Zvaničnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) se trude da izlaze u javnost sa umerenijim stavovima o Kosovu, ali i dalje postoji metafizički govor o osveti, konstatovao je Janjić. On je izjavio da SPC prati događaje u društvu, ali da nema jasan zajednički stav.

Janjić je ocenio da SPC ne bi trebalo da svojim dilemama opterećuje javnu scenu.

Teme Briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i evropskim integracijama Srbije su
nestale. Istovremeno dominiraju razgraničenje i status kvo na Kosovu, rekao je Janjić.

On je izjavio da ideja razgraničenja predstavlja organizovani nastup, u kojem učestvuju predstavnici vlasti
Srbije, ali i sa Kosova i iz Albanije.

Sa konceptom razgraničenja na Kosovu se krenulo 1991. i 1992. godine i očito je da neke interesne grupe smatraju da ga treba nastaviti, rekao je Janjić.

On je ocenio da, ako je jedan od zadataka unutrašnjeg dijaloga bio da pomogne nalaženje rešenja i pripremi javnost za njihovo prihvatanje, period od 1. novembra do 15. januara ide protivno pripremanju javnosti za prihvatanje racionalnog rešenja.

Tatjana Vehovec iz novosadskog Centra za nove medije "Liber" je iznela podatak da je od 1. novembra do 15. januara na društvenim mrežama 56 odsto ljudi odobravalo dijalog ili imalo neutralan stav.

Što se tiče negativnih stavova, najčešće se govorilo o "izdaji". Skoro svi koji ne podržavaju dijalog nazivaju ga izdajom, izjavila je Tatjana Vehovec.Ostale vesti

Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021