Vesti
Politika

Počinje rok za prijavljivanje za registraciju birača van Kosova

Centralna Izborna Komisija saopštava da period za prijavljivanje za registraciju za glasanje van Kosova počinje danas, 13.januara i završiće se 21.januara 2021, u 18:00 časova prema lokalnom vremenu na Kosovu.
Počinje rok za prijavljivanje za registraciju birača van Kosova
Glasačka kutija (Foto Kim arhiva)

Tokom ovog perioda, državljani Kosova koji žive van Kosova mogu da se prijave za registraciju za glasanje putem pošte za vanredne izbore za Skupštinu.

Takođe, mogu se prijaviti osobe koje nemaju državljanstvo Kosova, ali imaju pravo da to budu naosnovu Zakonu o državljanstvu.

U okviru ovog roka koji je odredio CIK, prijava za registraciju birača van Kosova može se podneti putem sledećih opcija: poštanskog faha CIK-a; faksa CIK-a i putem bilo koje e-mail adrese Usluge za Birače CIK-a.

Sve detaljne informacije i način prijavljivanja za registraciju objavljeni su na linku OVDE.

Centralna Izborna Komisija podstiče sve građane s pravom glasa, koji žive van Kosova i koji ispunjavaju odgovarajuće zakonske kriterijume, da ostvare svoje pravo i da se registruju kao birači van Kosova, a zatim i da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima.Ostale vesti

Blic: Damjan Jović generalni konzul u Čikagu
Zamenik nekadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovu i Metohiju i aktuelnog ambasadora u SAD Marka Đurića, Damjan Jović postavljen je za generalnog konzula u Čikagu, saznaje Blic.
  • 18.01.2021
Brnabić: Sutra počinje masovna vakcinacija građana, danas preminula 21 osoba
Premijerka Ana Brnabić najavila je da će sutra u Srbiji početi "masovna" vakcinacija građana protiv koronavirusa.
  • 18.01.2021
Promena biračkih centara do 27. januara
Zahtevi za promenu biračkih centara mogu se podneti do 27. januara, saopšeno je iz kosovske Centralne izborne komisije.
  • 18.01.2021
Rakić: Srbi na Kosovu moraju pod jedan barjak
Srpski narod zna da je odnos kosovskih institucija prema Srbima neprimeren, "naše delovanje unutar tih institucija je svakodnevna borba u kojoj nema fer uslova niti minimuma poštovanja našeg naroda, ali bez obzira na prepreke nemamo alternativu osim da se borimo i radimo", izjavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.
  • 18.01.2021
Miroslav Ivanović: Iza spota stoji „Srpska lista“
Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" rekao je da iza televizijskog spota protiv njegovog brata, koji je emitovan u danima pred atentat, stoji Srpska lista.
  • 18.01.2021
Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021