Vesti
Politika

Počinje rok za prijavljivanje za registraciju birača van Kosova

Centralna Izborna Komisija saopštava da period za prijavljivanje za registraciju za glasanje van Kosova počinje danas, 13.januara i završiće se 21.januara 2021, u 18:00 časova prema lokalnom vremenu na Kosovu.
Počinje rok za prijavljivanje za registraciju birača van Kosova
Glasačka kutija (Foto Kim arhiva)

Tokom ovog perioda, državljani Kosova koji žive van Kosova mogu da se prijave za registraciju za glasanje putem pošte za vanredne izbore za Skupštinu.

Takođe, mogu se prijaviti osobe koje nemaju državljanstvo Kosova, ali imaju pravo da to budu naosnovu Zakonu o državljanstvu.

U okviru ovog roka koji je odredio CIK, prijava za registraciju birača van Kosova može se podneti putem sledećih opcija: poštanskog faha CIK-a; faksa CIK-a i putem bilo koje e-mail adrese Usluge za Birače CIK-a.

Sve detaljne informacije i način prijavljivanja za registraciju objavljeni su na linku OVDE.

Centralna Izborna Komisija podstiče sve građane s pravom glasa, koji žive van Kosova i koji ispunjavaju odgovarajuće zakonske kriterijume, da ostvare svoje pravo i da se registruju kao birači van Kosova, a zatim i da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021