Vesti
Politika

Počinje Generalna konferencija Uneska

U Parizu danas počinje dvonedeljno zasedanje Generalne konferencije Uneska. Na njoj će, između ostalog, biti razmatrana preporuka Izvršnog saveta za prijem Kosova u tu organizaciju.

Počinje Generalna konferencija Uneska
Unesko (Foto Slobodna Evropa)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić će sutra, 4. novembra, učestvovati u debati o generalnoj politici Uneska, a prema njegovim rečima, glasanje o predlogu za članstvo Kosova moglo bi biti na dnevnom redu oko 9. novembra.

Dačić je izrazio optimizam da će rezultat glasanja biti povoljan za Srbiju i dodao da će se Srbija boriti do poslednjeg momenta da Kosovo ne bude primljeno u Unesko.

"Mi činimo velike napore da razgovaramo sa što većim brojem zemalja. Cilj nam je da svakome što više predstavimo naše argumente zašto smo protiv članstva Kosova u Unesko", rekao je Dačić i poručio da će se Srbija boriti do kraja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da bi eventualni prijem Kosova u Unesko podelio tu organizaciju i zauvek mogao da omete uspostavljanje dobrih odnosa Beograda i Prištine.

Izvršni savet Uneska podržao je 21. oktobra zahtev Albanije i Generalnoj konferenciji preporučio prijem Kosova. Način odlučivanja u Generalnoj konferenciji je drugačiji nego na Izvršnom savetu koji ima 58 članica i odluke donosi prostom većinom.

Od 58 članica, 32 su priznale priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, ali je samo 27 glasalo za prijem Kosova u Unesko, dok je 14 bilo protiv, koliko je bilo i uzdržanih čiji se glasovi ne računaju. ;

Za razliku od toga Generalna konferencija ima 195 država od kojih je 111 priznalo Kosovo, 84 nije, a o predlogu se odlučuje dvotrećinskom većinom.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020