Vesti
Politika

Počinje Generalna konferencija Uneska

U Parizu danas počinje dvonedeljno zasedanje Generalne konferencije Uneska. Na njoj će, između ostalog, biti razmatrana preporuka Izvršnog saveta za prijem Kosova u tu organizaciju.

Počinje Generalna konferencija Uneska
Unesko (Foto Slobodna Evropa)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić će sutra, 4. novembra, učestvovati u debati o generalnoj politici Uneska, a prema njegovim rečima, glasanje o predlogu za članstvo Kosova moglo bi biti na dnevnom redu oko 9. novembra.

Dačić je izrazio optimizam da će rezultat glasanja biti povoljan za Srbiju i dodao da će se Srbija boriti do poslednjeg momenta da Kosovo ne bude primljeno u Unesko.

"Mi činimo velike napore da razgovaramo sa što većim brojem zemalja. Cilj nam je da svakome što više predstavimo naše argumente zašto smo protiv članstva Kosova u Unesko", rekao je Dačić i poručio da će se Srbija boriti do kraja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da bi eventualni prijem Kosova u Unesko podelio tu organizaciju i zauvek mogao da omete uspostavljanje dobrih odnosa Beograda i Prištine.

Izvršni savet Uneska podržao je 21. oktobra zahtev Albanije i Generalnoj konferenciji preporučio prijem Kosova. Način odlučivanja u Generalnoj konferenciji je drugačiji nego na Izvršnom savetu koji ima 58 članica i odluke donosi prostom većinom.

Od 58 članica, 32 su priznale priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, ali je samo 27 glasalo za prijem Kosova u Unesko, dok je 14 bilo protiv, koliko je bilo i uzdržanih čiji se glasovi ne računaju. ;

Za razliku od toga Generalna konferencija ima 195 država od kojih je 111 priznalo Kosovo, 84 nije, a o predlogu se odlučuje dvotrećinskom većinom.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021