Vesti
Politika

Počinje Generalna konferencija Uneska

U Parizu danas počinje dvonedeljno zasedanje Generalne konferencije Uneska. Na njoj će, između ostalog, biti razmatrana preporuka Izvršnog saveta za prijem Kosova u tu organizaciju.

Počinje Generalna konferencija Uneska
Unesko (Foto Slobodna Evropa)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić će sutra, 4. novembra, učestvovati u debati o generalnoj politici Uneska, a prema njegovim rečima, glasanje o predlogu za članstvo Kosova moglo bi biti na dnevnom redu oko 9. novembra.

Dačić je izrazio optimizam da će rezultat glasanja biti povoljan za Srbiju i dodao da će se Srbija boriti do poslednjeg momenta da Kosovo ne bude primljeno u Unesko.

"Mi činimo velike napore da razgovaramo sa što većim brojem zemalja. Cilj nam je da svakome što više predstavimo naše argumente zašto smo protiv članstva Kosova u Unesko", rekao je Dačić i poručio da će se Srbija boriti do kraja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da bi eventualni prijem Kosova u Unesko podelio tu organizaciju i zauvek mogao da omete uspostavljanje dobrih odnosa Beograda i Prištine.

Izvršni savet Uneska podržao je 21. oktobra zahtev Albanije i Generalnoj konferenciji preporučio prijem Kosova. Način odlučivanja u Generalnoj konferenciji je drugačiji nego na Izvršnom savetu koji ima 58 članica i odluke donosi prostom većinom.

Od 58 članica, 32 su priznale priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, ali je samo 27 glasalo za prijem Kosova u Unesko, dok je 14 bilo protiv, koliko je bilo i uzdržanih čiji se glasovi ne računaju. ;

Za razliku od toga Generalna konferencija ima 195 država od kojih je 111 priznalo Kosovo, 84 nije, a o predlogu se odlučuje dvotrećinskom većinom.Ostale vesti

Ana Brnabić do kraja prvog mandata nije posetila Kosovo
Buduća premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u svom ekspozeu navela da je jedan od glavnih ciljeva očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. O važnosti kosovskog pitanja govorila je i u prethodnom mandatu iako do kraja njegovog isteka nikada nije boravila na Kosovu.
  • 28.10.2020
“Sporazum”: Da li je Ustav Biblija
U novoj emisiji “Sporazum” bilo je rečio o tome da li je Ustav Biblija, da li se i kako može promeniti, Ima li političke volje za to u Prištini i Beogradu ako je cilj normalizacija odnosa i postizanje sveobuhvatnog sporazuma?
  • 28.10.2020
Delegacija Kosova otputovala u Brisel
Kosovska delegacija, predvođena koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, otputovala je danas u Brisel, gde će sutra biti održan sastanak sa delegacijom Srbije u okviru briselskih pregovora o normalizaciji odnosa.
  • 28.10.2020
Trajković: Bajden intervenisao u zaštiti Dečana
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden zaista lično intervenisao da se zaštiti manastir Dečani, ali da je za bezbednost Srba i njihovih crkava potrebna dosledna primena i poštovanje zakona.
  • 28.10.2020
Brnabić: Šest ciljeva nove Vlade Srbije
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.
  • 28.10.2020
EU: ZSO neće biti uporedna vlast, niti usvajati zakone

Stav je Evropske unije da Zajednica srpskih opština na Kosovu "neće biti uporedna vlast i neće usvajati svoje zakone", kako je to "vrlo jasno" u kosovskom parlamentu predočila još 6. maja 2016. tadašnja visoka predstavnica Federika Mogerini.

  • 28.10.2020