Vesti
Politika

Počinje Generalna konferencija Uneska

U Parizu danas počinje dvonedeljno zasedanje Generalne konferencije Uneska. Na njoj će, između ostalog, biti razmatrana preporuka Izvršnog saveta za prijem Kosova u tu organizaciju.

Počinje Generalna konferencija Uneska
Unesko (Foto Slobodna Evropa)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić će sutra, 4. novembra, učestvovati u debati o generalnoj politici Uneska, a prema njegovim rečima, glasanje o predlogu za članstvo Kosova moglo bi biti na dnevnom redu oko 9. novembra.

Dačić je izrazio optimizam da će rezultat glasanja biti povoljan za Srbiju i dodao da će se Srbija boriti do poslednjeg momenta da Kosovo ne bude primljeno u Unesko.

"Mi činimo velike napore da razgovaramo sa što većim brojem zemalja. Cilj nam je da svakome što više predstavimo naše argumente zašto smo protiv članstva Kosova u Unesko", rekao je Dačić i poručio da će se Srbija boriti do kraja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da bi eventualni prijem Kosova u Unesko podelio tu organizaciju i zauvek mogao da omete uspostavljanje dobrih odnosa Beograda i Prištine.

Izvršni savet Uneska podržao je 21. oktobra zahtev Albanije i Generalnoj konferenciji preporučio prijem Kosova. Način odlučivanja u Generalnoj konferenciji je drugačiji nego na Izvršnom savetu koji ima 58 članica i odluke donosi prostom većinom.

Od 58 članica, 32 su priznale priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, ali je samo 27 glasalo za prijem Kosova u Unesko, dok je 14 bilo protiv, koliko je bilo i uzdržanih čiji se glasovi ne računaju. ;

Za razliku od toga Generalna konferencija ima 195 država od kojih je 111 priznalo Kosovo, 84 nije, a o predlogu se odlučuje dvotrećinskom većinom.Ostale vesti

Gogić: Glasovi za “UZAH” i Romsku inicijativu su najverovantije glasovi za Srpsku
Analitičari Fadilj Ljepaja i  Ognjen Gogić, različito ocenjuju to što je Građanska inicijativa “Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić”, osvojila nekoliko hiljada glasova u većinski srpskim opštinama. U specijalnoj emisiji posvećenoj rezultatima poslednjih parlamentarnih izbora Gogić je kazao da to može biti štetno po srpsku zajednicu, dok Ljepaja smatra da je glasanje za pripadnike različitih zajednica potpuno legalno i legitimno.
  • 01.03.2021
Lajčak: U Beograd ne dolazim sa ultimatumom
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, poručuje da u Beograd ne dolazi sa "ultimatumom", da u Beogradu ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.
  • 01.03.2021
CIK: Prebrojavanje uslovnih glasova, vodi Samoopredeljenje
Centar za brojanje i rezultate prebrojao je do sada oko 5.000 uslovnih glasova, nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji su na Kosovu održani 14. febraura.
  • 01.03.2021
U Prištinu stiže Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak počinje danas trodnevnu posetu Kosovu.
  • 01.03.2021
Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021