Vesti
Politika

Počeo tehnički dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU

Delegacije eksperata Beograda i Prištine počele su u Briselu zajednički sastastanak sa EU posrednicima u dijalogu o normalizaciji odnosa.
Počeo tehnički dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Na sastancima koji će trajti dva dana razgovara se o detaljima u oblasti ekonomskih odnosa kao i o pitanjima nestalih i raseljenih sa KiM.

Pre trilateralnog sastanka delegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem sastala sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom.

Bilateralni razgovor sa EU posrednicima imali su i predstavnici Prištine koje predvodi novopostavljeni koordinator u dijalogu Skender Hiseni.

Očekuje se da se delegacije Beograda i Prištine nakon sastanka obrate medijima sa rezulatima razgovora.

Iz Evropske službe za spoljne poslove kažu da ne iznose informacije o razgovorima na ekspertskon nivou.Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020