Vesti
Politika

Počelo povlačenje specijalnih jedinica sa severa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da su specijalne kosovske snage počele da se povlače sa severa Kosova.
Počelo povlačenje specijalnih jedinica sa severa Kosova
Aleksandar Vučić (Foto N1)

On je u Skupštini Srbije rekao da je ključna stvar zbog koje je počelo povlačenje reagovanje međunarodne zajednice koja je rekla da je došlo do prekoračenje sile.

Vučić je pre toga saopštio da su velike sile reagovale da su rekle da postupanje policije nema veze sa borbom protiv kriminala već prekoračenjem mera.

"Prema informacijama koje imamo, samo još četiri vozila specijalnih kosovskih jedinica nalazi se na Severu Kosova i oni se povlače. To je dobra vest za očuvanje mira i stabilnosti i za naše građane KIM", rekao je predsednik u Skupštini Srbije oko 13.00 sati.

"Što se tiče zapadnih sila, one nisu javno izašle sa stavom, ali su njima rekli da je ono što je bilo u Zubinom Potoku bilo prekoračenje dozvoljene upotrebe sile i da je važno da se brzo povuku. Pretpostavljam da je to ključna stvar zbog koje su se tako brzo povukli", preneo je Vučić.

On je napomenuo da je plan kosovskih snaga bio hapšenje 26 lica, a da je njih 19 sa severa Kosova privedeno u južni deo Kosovske Mitrovce. Vučić smatra da će provokacije biti nastavljene.

"Hašim Tači je rekao da zna da ne smem na Kosovo, jer tamo čeka NATO i ja to znam, i znam koliko je teška situacija za nas. I veoma sam srećan kad je Tači miran i siguran da sve dobro zna i da sve dobro razume", rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija gledati da sačuva mir, izrazivši zahvalnost sprskom narodu za "hrabrost i junaštvo i što su još jednaput uspeli da sačuvaju sprska ognjišta i pokazali kako goloruki umeju da čuvaju svoje kuće i porodice".

Vučić je podsetio da Srbija nije reagovala na učešće predstavnika kosovskih trupa na vežbi u Hrvtaskoj. "Ne zato što nismo mogli, to je strašna provokacija, to se ne radi. Namerno sam želeo da prećutimo da bismo pokazali da ne moramo da reagujemo u svakom trenutku. A oni koji su to uradili - uradili su to samo da bi videli našu ishitrenu reakciju i ama baš ništa više", smatra predsednik.

On je poručio da će Srbija da radi svoj posao u skladu sa međunarodnim javnim pravom uvek. "Daćemo sve od sebe da obezbedimo ekonomski i socijalni napredak Srbije", zaključio je on.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021