Vesti
Politika

Počela sednica za izbor predsednika Kosova

Sa skoro dva sata zakašnjenja počela je sednica Skupštine Kosova na kojoj će se birati predsednik Kosova.
Počela sednica za izbor predsednika Kosova
Skupština (Foto arhiva Kim)

21:43: - Nakon dva neuspešna pokušaja da izaberu predsednika, poslanici Skupštine Kosova su otišli na pauzu od pola sata. 

21:38 - Završeno je ponovljeno glasanje za predsednika Kosovu u prvom kurgu. Ovoga puta je učestvovalo 79 poslanika, jedan manje potrebnog za kvorum.

21:21 - Nema kvoruma. Glasalo je 78 poslanika, tako da će biti ponovljeno glasanje za predsednika, javlja Koha. 

20:40 - Počeo proces glasanja. U prvom krugu nisu glasali Avdulah Hoti, Agim Veljiju i Driton Seljmanaj iz DSK. 

20:18 - Sednica je nastavljena posle petnaestominutne pauze. 

Osmani i Bejta ispunjavaju uslove za kandidovanje za predsjednika, prenosi Koha. Time je, navodi, otvoren put za glasanje.

Odbor za zakonodavstvo zaključio je da kandidati ispunjavaju uslove za izbor za predsednika, tako da glasanje može nastaviti.

20:05 - Određena pauza kako bi se verifikovale kandidature dvoje prijavljenih za poziciju predsednika Kosova.

19:59 - Za ovu poziciju su prijavljena dva kandidata - Vjosa Osmani i Nasuf Bejta.

Po Ustavu Kosova, predsednik se bira dvotrećinskom većinom od ukupnog broja poslanika, odnosno sa najmanje 80 glasova u prvom i drugom pokušaju, i sa 61 glasom u trećem glasanju.

Potrebno je da za svako glasanje učestvuje najmanje 80 poslanika.

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova su saopštili da neće biti u sali kada se bude glasalo za predsednika Kosova.

Osam poslanika iz redova nesrpskih zajednica u Skupštini Kosova potvrdilo je da će glasati za kandidata Vjosu Osmani za predsednika Kosova, prenosi RTK2.

U sali su prisutna 82 poslanika. Poslanici Srpske liste nisu u sali.Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021