Vesti
Politika

Počela sednica za izbor predsednika Kosova

Sa skoro dva sata zakašnjenja počela je sednica Skupštine Kosova na kojoj će se birati predsednik Kosova.
Počela sednica za izbor predsednika Kosova
Skupština (Foto arhiva Kim)

21:43: - Nakon dva neuspešna pokušaja da izaberu predsednika, poslanici Skupštine Kosova su otišli na pauzu od pola sata. 

21:38 - Završeno je ponovljeno glasanje za predsednika Kosovu u prvom kurgu. Ovoga puta je učestvovalo 79 poslanika, jedan manje potrebnog za kvorum.

21:21 - Nema kvoruma. Glasalo je 78 poslanika, tako da će biti ponovljeno glasanje za predsednika, javlja Koha. 

20:40 - Počeo proces glasanja. U prvom krugu nisu glasali Avdulah Hoti, Agim Veljiju i Driton Seljmanaj iz DSK. 

20:18 - Sednica je nastavljena posle petnaestominutne pauze. 

Osmani i Bejta ispunjavaju uslove za kandidovanje za predsjednika, prenosi Koha. Time je, navodi, otvoren put za glasanje.

Odbor za zakonodavstvo zaključio je da kandidati ispunjavaju uslove za izbor za predsednika, tako da glasanje može nastaviti.

20:05 - Određena pauza kako bi se verifikovale kandidature dvoje prijavljenih za poziciju predsednika Kosova.

19:59 - Za ovu poziciju su prijavljena dva kandidata - Vjosa Osmani i Nasuf Bejta.

Po Ustavu Kosova, predsednik se bira dvotrećinskom većinom od ukupnog broja poslanika, odnosno sa najmanje 80 glasova u prvom i drugom pokušaju, i sa 61 glasom u trećem glasanju.

Potrebno je da za svako glasanje učestvuje najmanje 80 poslanika.

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova su saopštili da neće biti u sali kada se bude glasalo za predsednika Kosova.

Osam poslanika iz redova nesrpskih zajednica u Skupštini Kosova potvrdilo je da će glasati za kandidata Vjosu Osmani za predsednika Kosova, prenosi RTK2.

U sali su prisutna 82 poslanika. Poslanici Srpske liste nisu u sali.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021