Počela sednica Saveta bezbednosti, Tanin kritikovao Prištinu

Savet bezbednosti razmatra Izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o radu Unmika na Kosovu za period 16. januar – 15. maj.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sednica SB o Kosovu (Foto Novosti)

Generalni sekretar Antonio Guteres je u izveštaju naveo da je zabrinut zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede.

Šef UNMIK-a Zahir Tanin, koji se na sednicu uključio putem video linka, oštro je kritikovao vlasti u Prištini, navodeći da nije poštovan imunitet službenika misije svetske organizacije, te da je protiv njih upOtrebljena "prekomerna sila".

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić rekao je da se situacija na Kosovu pogoršala dok je Savet bezbednosti raspravljao koliko puta godišnje treba raspravljati o tom pitanju.

Dačić je pozvao da se kosovski problem reši dijalogom, navodeći da Priština ne planira da sprovede ništa od onoga što je u poslednjih šest godina dogovoreno u ovirima Briselskih pregovora.

Dačić je upozorio Savet bezbednosti UN da "Priština sprema napad na sever Kosova". "Molim vas da veoma ozbiljno shvatite moje upozorenje", rekao je Dačić.

Inače, današnji sastanak se održava na važnu godišnjicu, 20 godina od kada je ovaj savet doneo Rezoluciju 1244 o Kosovu.

Kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku zahvalila se Ujedinjenim nacijama, povodom 20. godišnjice donošenja Rezolucije 1244, na "pomoći u izgradnji najmlađe evropske demokratije" i zatražila ukidanje te misije, jer je "Kosovo danas u stanju samo da rukovodi".

Istovremeno, Čitaku je optužila ruskog službenika UNMIK-a Mihaila Krasnošenka da je koristeći zvanično vozilo UNMIK-a, pomagao podizanje barikada i sprečio da kosovska policija ispuni zadatak. Ona je rekla da je Krasnošenko "doneo motornu testeru, kako bi srušio drveće na put i sprečio prolazak kosovske policije".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane