Vesti
Politika

Počela sednica parlamenta bez prevoda na srpski

Zasedanje Skupštine Kosova u vezi dijaloga Beograda i Prištine počelo je sa zakašnjenjem dužim od pola sata. Novinarima koji prate današnju sednicu nije obezbeđen prevod na srpski jezik, javlja novinarka RTV Kim.
Počela sednica parlamenta bez prevoda na srpski
Skupština Kosova (Foto Kim)

Službenici Skupštine Kosova kazali su da prevoda nema jer u sali nisu prisutni srpski poslanici.

Sednica se održava na zahtev opozicionih partija, Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja.

Opozicija traži usvajanje Rezolucije o crvenim linijama koje Priština ne bi smela da pređe u pregovorima sa Srbijom.

Vladajuće albanske stranke predložile svoju Rezoluciju

Na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine Kosova albanska vladajuća koalicija predložila je šest tačaka na Rezoluciju o dijalogu Beograda i Prištine.

Šest dodatnih tačaka predložio je poslanik Memli Krasnići isred parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova, zahtevajući da one budu uključene u Reozluciju o daljem toku dijaloga Beograda i Prištine.

- Skupština Kosova podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kao najboljeg načina za postizanje međunarodnog obavezujućeg sporazuma između dve države, što bi, kako je naglašeno, rezultiralo uzajamnim priznavanjem države kako sa pristupanjem u Ujedinjene Nacije, tako i sa ubrzavanjem integracija Kosovo u EU i NATO.

- Skupština Kosovo će se uključiti u postizanje unutrašnjeg političkog konsenzusa o dijalogu Kosova i Srbije, uključujući Platformu zajedničkog dijaloga.

- Skpština Kosova treba da formira posebnu Komisiju koja će pažljivo pratiti proces dijaloga. Komisiju će činiti predsedavajući svih parlamentarnih grupa na čelu sa predstavnikom opozicije.

- Delegacija koju imenuje Vlada Kosova, dopunjena predstavnicima opozicionih stranaka, a koja će predstavljati Kosovo u dijalogu Beograda i Prištine, redovno će izveštavati Posebnu komisiju za praćenje dijaloga o napretku ovog procesa, ali i pratiti njegov razvoj.

- Skupština Kosova će imati centralnu i odlučujuću ulogu u dijalogu Kosova i Srbije. Eventualni sporazum koji se može postići iz završne faze kosovskog-dijaloga može biti validan samo nakon ratifikacije u Skupštini Kosova, sa dve trećine poslaničih glasava ili ukoliko dobije podršku većine građana putem referenduma.

- Skupština Kosovo ponavlja da su Ustav Kosova, državni suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstveni državni karakter nepovredivi, a samo Skupština Kosova ima nadležnost da odlučuje o ovim pitanjima.

Stranke koje čine vladajuću koaliciju smatruju da bi odbijanje dijaloga Beograda i Prištine štetilo Kosovu "na međunarodnom političkom planu". Ostale vesti

Kurtiju pojačano obezbeđenje zbog pretnji
Aljbin Kurti je dobio pretnje preko društvenih mreža pa je povećan nivo njegovog obezbeđenja, saopštio je kabinet premijera Kosova.
  • 27.10.2021
Sutra konačni rezultati prvog kruga izbora
Konačni rezultati prvog kruga lokalnih izbora koji su održani 17. oktobra na Kosovu biće objavljeni sutra.
  • 27.10.2021
Rakić i Šmid: Jedini način za rešavanje problema je dijalog
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić naglasio je na sastanku sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid da je potpuna implementacija briselskog sporazuma od krucijalne važnosti za postizanje trajnog mira na Kosovu i da je neophodno u što skorijem periodu formirati Zajednicu srpskih opština. 
  • 27.10.2021
U novoj emisiji Sporazum o srpskim političkim partijama na Kosovu
Zašto među srpskim političkim partijama gotovo da nema konkurencije? Ovom temom ćemo se večeras baviti u novoj emisiji Sporazum.
  • 27.10.2021
“Odluka o napretku ka EU zavisi od procene konkretnih interesa najmoćnijih”
Nekadašnji premijer Kosova Isa Mustafa je 27. oktobra 2015. u Strazburu potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom. Ovaj sporazum je u to vreme smatran vrlo značajnim za političku, pravnu i ekonomsku integraciju u EU, ali uprkos tome, za građane Kosova još uvek nije odobrena ni vizna liberalizacija.
  • 27.10.2021
Osmani: Kosovo neće menjati Ustav zbog ZSO
Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo neće menjati Ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da je Srbija kancer Evrope.
  • 27.10.2021