Vesti
Politika

Počela primena Sporazuma o pravosuđu

U severnom i južnom delu Kosovske Mitrovice danas je praktično počela primena Briselskog sporazuma o pravosuđu, dogovorenog 2015.
Počela primena Sporazuma o pravosuđu
Osnovni sud u Severnoj Mitrovici (Foto Kossev)

Kako prenosi portal KoSSev srpske sudije i administrativno osoblje, kao i njihove albanske kolege stigli su jutros na svoja radna mesta, u zgradu Osnovnog suda u Severnoj Mtrovici.

Na čelu Osnovnog i Apelacionog suda na severu Kosovske Mitrovice su Srbi, koji su na tu funkciju izabrani prošle nedelje.

Tužilaštvo će biti u multietničkom delu grada poznatijem kao Bošnjačka mahala, a na njegovom čelu će biti Albanac. Među sudijama je devet Srba i osam Albanaca i oni će suditi za opšti kriminalitet i teška krivična dela, dok će u Odeljenju apelacije biti pet Srba i dva Albanca.

U Južnoj Mitrovici radiće 14 sudija iz reda Albanaca i 11 iz reda srpske zajednice. U Prištini će biti četvoro srpskih sudija, a srpskih sudija ima i u drugim osnovnim sudovima južno od Mitrovice.

Od danas će građani moći da podnose žalbe i tužbe Osnovnom i Apelacionom sudu.

Portal KoSSev javio je da su sudije Srbi stigli i manjim grupicama, dok su albanske sudije stigle nešto posle osam sati organizovano autobusom koji ima tablicu na kojoj piše "Justice" (Pravda) i pod policijskom pratnjom.

Po izlasku iz autobusa proveli su desetak minuta pred zgradom suda, što su neki iskoristili za fotogafisanje.

Ovaj medij navodi da nije uspeo da dobije potvrdu da li je sud danas i zvanično počeo da radi, a predsednik suda, Nikola Kabašić, nije bio dostupn.

Potvrdu o radu suda, kako se navodi, nije bilo moguće dobiti ni u Tužilačkom savetu Kosova.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021