Vesti
Politika

Počela, pa prekinuta sednica o demarkaciji

Oko 10.45 počela je sednica u Skupštini Kosova na kojoj se očekuje donošenje odluke o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore. U skupštinskim klupama nema poslanika Srpske liste.
Počela, pa prekinuta sednica o demarkaciji
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj brzo je ušao u sukob sa poslanicima Demokratskog saveza Kosova.

"Više od dve godine traje spor oko granice sa Crnom Gorom, susedom sa kojim smo imali i tragičnu, ali i korektnu prošlost. Vlada Kosova je formirala komisiju koja je uradila izveštaj o tome. Meni nije jasno šta boli DSK. Sram vas bilo, vi ste protiv svoje zemlje. Hoćete da relativizujete, boli vas izveštaj državne komisije vaše zemlje. Vi prihvatate sporazum dva predsednika, ali ne i komisije. Zašto držite građane blokirane, hajde da završimo sa ovim", rekao je povišenim tonom Haradinaj.

Ispred DSK replicirao mu je Avdulah Hoti.

"Žao mi je što jedan premijer tako govori. Zna se dobro ko je izdajnik, a ko patriota. Mi niemamo problema da glasamo o ovom predlogu zakona, a poslanici neka glasaju po svojoj savesti. Podržavamo inicijativu da se još jednom raspravlja o Predlogu zakona o demarkaciji", naveo je Hoti.

Hotijev kolega iz DSK Kujtim Šalja smatra da rasprava o Predlogu zakona još nije počela, te da nacrt Predloga za osnovu ima dva suprotstavljena dokumenta i da se kao takav ne može izglasati.

"Problem postoji u odnosu na političke stavove i ima političko rešenje koje je, nadam se, blizu", rekao je Šalja.

Predsedavajući Skupštine Kosova Kadri Veselji odredio je pauzu od 10 minuta. Pre pauze govorili su još i Memlji Krasnići iz DPK, Ahmet Isufi iz AZBK, Bilal Šerifi u ime NISME, Albert Kinoli ispred poslaničke grupe 6+ i Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja.

Ukoliko danas ne bude glasanja o Predlogu zakona o demarkaciji, o njemu se može ponovo raspravljati u Skupšti Kosova tek za 10 dana.  Ostale vesti

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021
Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci
Specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i poručio, nakon sastanka, "da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu napred", kada je dijalog u pitanju.
  • 02.03.2021
Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, sinoć je izjavio da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.
  • 02.03.2021