Vesti
Politika

"Pobedom Bajdena neće ostati mnogo od Vašingtonskog sporazuma"

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da Ambasada Srbije u Izraelu verovatno neće uskoro biti premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim ako bude potvrđena pobeda Džoa Bajdena na izborima za predsednika SAD, i da „neće ostati mnogo“ od Vašingtonskog sporazuma.

Vuk Jeremić (Foto N1)

„Sasvim je moguće da će ta epizoda vremenom jednostavno biti zaboravljena“, rekao je Jeremić za portal „Inside Arabia“, koji objavljuje analize o Bliskom istoku i severnoj Africi.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da je obavezivanje Srbije da premesti ambasadu u Jerusalim „jasno kršenje“ Rezolucije 478 Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija, koja, kako piše „Inside Arabia“, defakto poništava izraelsku aneksiju Jerusalima.

„Ovo je prvi put u istoriji jugoslovenske i srpske diplomatije od 1945. godine da je Beograd odlučio da flagrantno prekrši rezoluciju UN koja je obavezujući dokumet za sve države članice Svetske organizacije“, naveo je Jeremić.

On je dodao da to Srbiju dovodi u veoma neugodnu poziciju, pogotovo ako se ima u vidu nacionalni interes u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

„Stav Srbije po tom pitanju zasnovan je na insistiranju da čitava međunarodna zajednica mora da poštuje i da se pridržava Rezolucije 1244 SB UN“, rekao je Jeremić.

Ističe da je odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Vašington, gde je „potpisao neku vrstu dogovora vezanog za Kosovo, za koji se ispostavilo da nema mnogo veze sa Kosovom, i da je mnogo više povezan sa političkim prioritetima predsednika SAD Donalda Trampa“, drastičan korak koji će se pokazati izuzetno kontroverznim ako dođe do promene u Beloj kući.

“Vučić se kockao, jer je stavljanje na jednu stranu u američkom izborima za male zemlje krajnje riskantno”, zaključio je Jeremić.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020