Vesti
Politika

Po Ustavu i u praksi prema Srbima drugačije

Kosovo danas obeležava 12 godina od usvajanja Ustava. Ovaj najviši pravni akt garantuje jednaka prava svim njegovim građanima. Međutim, u praksi je to drugačije. “Visoki funkcioneri koji treba da sprovode Ustav ga najviše krše”, kaže profesor Ustavnog prava Riza Smaka.
Po Ustavu i u praksi prema Srbima drugačije
Ustav Kosova, verzije na srpskom i engleskom (Foto Kim)

Čestitka Nemačke ambasade

Nemačka ambasada u Prištini čestitala je putem Fejsbuka institucijama i stanovništvu Кosova Dan ustavnosti.

"Ustav Republike Кosovo je temelj za sprovođenje demokratije i ljudskih prava, čime je kamen temeljac za razvoj zemlje ka evropskim integracijama. S obzirom na otežavajuće okolnosti (usled) aktuelne krize izazvane virusom Kovid-19, poštovanje Ustava podrazumeva blisku i konstruktivnu saradnju svih kosovskih državnih institucija, kao i odgovornost njegovih političkih aktera da čuvaju državu i njene građane".

"Ustav je jasan u svom zahtevu da republika mora da služi blagostanju svih građana, kako piše u članu 2: 'Suverenitet Republike Кosovo proističe iz naroda, pripada narodu i vrši se u skladu sa Ustavom'. Srećan dan ustava!", navodi se u čestitki.

Po Ustavu Kosova, ljudska prava i osnovne slobode su neodvojiva, neotuđiva i neosporiva i čine osnov pravnog reda. Svi su dužni da poštuju prava i osnovne slobode ostalih.

Međutim, ta prava i slobode se u praksi često krše, na šta ukuzuju i pravnici, sagovornici RTV Kim.

Profesor prava u Ekonomsko-trgovinskoj školi Živorad Lazić kaže da „ako postoji kategorija stanovništva kojoj se ustavna prava krše, to su upravo Srbi“.

„Prosto, ne postoji jedina tačka Ustava Kosova kojom nisu ugrožena ili prekršena prava Srba na Kosovu. Sva ta prava, kada su Srbi u pitanju, od korišćenja jezika, korišćenja pisma koje je univerzalno pravo, zastupljena su u svetskim deklaracijama i svetskim okvirima, gde se moraju poštovati osnovna ljudska prava. Sva ljudska prava Srba na prostoru Kosova i Metohije su prekršena i to po milioniti put“.

Lazić kaže da je to posebno izraženo tokom aktuelne pandemije koronavirusa.

„U ovom vremenu haosa koji u čitavom svetu vlada, recimo, ministar zdravlja Kosova na konferenciji za štampu se izvinjava Srbima zato što nije obezbedio prevod na srpski jezik. Prosto rečeno, univezalno ili osnovno ljudsko pravo je prekršeno“.

Na kršenje Zakona o upotrebi jezika godinama ukazuju i predstavnici institucije Ombudsmana. Zamenica ombudsmana Marija Radulović za RTV Kim kaže da tu nema pomaka jer nije postignuto sistemsko rešenje.

„Čak kod zanimanja kojima je obaveza da poznaju zakone i propise, ovom prilikom govorim o izvršiteljima, situacija je da se Zakon o upotrebi jezika nije poštovao i da su izvršitelji naplaćivali prevod na srpski jezik. Manje-više, iz godine u godinu, prava garantovana Ustavom i problemi sa kojima se manjinske zajednice susreću ostaju isti“, kaže Radulovićeva.

Ustav Kosova garantuje pravo na imovinu. Međutim, i u ovoj oblasti se ta prava krše, ukazuju i Radulovićeva i Lazić.

„Sve ono što je bilo srpsko i sve ono što je srpsko, kada je imovina u pitanju, je uzurpirano. Prosto, ja ne znam da li ima neki Srbin kome lična imovina nije uzurpirana. Sve ono što se odnosi na Srbe i na srpsku zajednicu, uopšte sva prava koja Srbi imaju su pogažena“, ističe Lazić.

„Kada su prava na imovinu u pitanju, ne možemo da kažemo da je ostvaren neki veliki napredak u poštovanju tog prava bio u prethodnoj godini. Ono što je pozitivno je da su tužilaštva počela da predmete koji se tiču uzurpiranja i reuzurpiranja imovine, a naročito srpske i romske zajendice na Kosovu, tretiraju sa prioritetom“, kaže Marija Radulović.

Profesor Ustavnog prava Riza Smaka za RTV Kim kaže da ne postoji zemlja u kojoj se u potpunosti primenjuje Ustav, pa je tako i na Kosovu. Brojni su primeri kršenja Ustava od strane nosilaca vlasti i institucija koji bi trebalo da ga poštuju i sprovode, ističe profesor.

„Ima puno toga da se uradi da bi se reklo da se Ustav primenjuje u potpunosti. Ima mnogo neodgovornosti, nestručnosti, nedoslednosti koje se održavaju u rešenjima, presudama, odlukama koje nisu formulisane pravilno ili pak na vreme“.

Da su predstavnici vlasti najodgovorniji, slaže se i profesor Lazić.

„Srbi imaju svoje predstavnike u parlamentu Kosova, a to je ta Srpska lista koja, nažalost, samo profitira kada su u pitanju Srbi i prava Srba“.

Ustav Kosova donet je na osnovu dela plana Martija Ahtisarija. Mnogi političari na Kosovu tvrde da je on moderan, evropski ali i da „kao nijedan u svetu, daje ogromna prava manjinskoj zajednici“.

„Iako je bilo pojedinčanih poboljšanja prava zajednica, do sistemskog rešenja nije došlo“, zaključuje Marija Radulović.

Iako na Kosovu postoje zagovornici menjanja Ustava, profesor Smaka veruje da su potrebne samo njegove dopune.Ostale vesti

“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021
Srpska lista: EU da reaguje na kršenje sporazuma o slobodi kretanja
Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskih vlasti da ne dozvole direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas obiđe poplavama ugrožena srpska domaćinsktva na Кosovu.
  • 14.01.2021
Hoti: Konačan sporazum sa Srbijom uključuje međusobno priznanje

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se dijalog sa Srbijom, kako je rekao, vodi sa jasnim principima i da konačan sporazum uključuje međusobno priznanje.

  • 14.01.2021