Vesti
Politika

Plenković: Hrvatska i Kosovo u nesrećama deluju zajedno

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u intervjuu za kosovsko-albanski portal Albanian Post, da Hrvatska i Kosovo u nesrećama deluju zajedno, što je pokazala i prošlonedeljna saobraćajna nesreća kod Slavonskog Broda, u kojoj je poginulo deset osoba sa Kosova.

Plenković: Hrvatska i Kosovo u nesrećama deluju zajedno
Andrej Plenković (Foto Patrik Macek/Pixsell

„U nesrećama i stojimo i delujemo zajedno. To smo pokazali, ne samo u ovoj neprilici, već i u ranijim kriznim situacijama i pretnjama u proteklih trideset godina“, kazao je Plenković.

„Hrvatska i Kosovo imaju kvalitetne bilateralne odnose i dobro se razumemo jer znamo koliko je zahtevan put do samostalnosti i izgradnje vlastite države“, dodao je hrvatski premijer, podsetivši da je Hrvatska bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i da „aktivno zagovara“ evropski put Kosova.

Prošle nedelje je kod Slavonskog Broda sa autoputa izleteo kosovski autobus koji je putovao iz Frankfurta do Kosova. Poginulo je 10 osoba, a 10 je teško povređeno. Tom su prilikom sve hrvatske službe brzo reagovale i pružile medicinsku i drugu pomoć povređenima i organizovale prihvat nepovređenih putnika. U posetu povređenima došao je i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Juče je na zgradi kosovske vlade u Prištini osvanula projekcija hrvatske zastave u znak zahvalnosti za pomoć povređenima u nesreći kod Slavonskog Broda, kao i natpis na albanskom: „Hvala, Hrvatska“.Ostale vesti

Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021