"Pitanje prijema Kosova u Unesko nije rešeno"

Doskorašnji ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković rekao je za "Radio Beograd" da pitanje prijema Kosova i Metohije u toj instituciji nije rešeno. Očekuje da će naredne godine ponovo biti pokrenut zahtev za prijem.

Podeli ovaj članak sa:
 • Darko Tanasković (Foto Medija centar Beograd)

Darko Tanasković je, gostujući u emisiji Sedmica, rekao da je prijem Kosova i Metohije strateški cilj vlasti u Prištini i njihovih međunarodnih pokrovitelja.

"To bi onda podrazumevalo ponavljanje, možda u nešto drugačijim okolnostima, svega što smo prošli u Parizu 2015. i 2017. godine, gde je u centru pažnje svakako i naše kulturno nasleđe, ali ne samo ono. To je političko pitanje, može li se obezbediti dovoljan broj glasova, da, uprkos svemu, KiM bude primljeno u Unesko. Moj je utisak i procena da, kad bi danas taj zahtev bio podnet, sigurno Kosovo ne bi moglo da dobije dvotrećinsku većinu na Generalnom zasedanju Unesko", objasnio je Tanasković.

Naglašava da je srpska baština na Kosovu i Metohiji, iako je pod zaštitom Uneska, i dalje u opasnosti, a da je jasno da je ugrožavaju oni koji tamo sprovode vlast, s obzirom na to da Srbija nema mogućnost da deluje na terenu.

"Tu dolazimo do apsurdne situacije da se neke države, iz čisto političkih razloga, zalažu za to da KiM uđe u međunarodnu instituciju kulture i baštine, iako znaju da je srpska kulturna baština i srpski narod tamo ugrožen, a glasali su za to da naša baština bude na listi zaštite Uneska. To su dvostruki standardi", rekao je Tanasković.

Objašnjava da je jedna od tendencija da se na prostoru Kosova i Metohije zatre svaki trag srpskog viševekovnog prisustva, o čemu, kaže, svedoči srpska materijalna baština, koja ima univerzalnu vrednost.

"Pojednostavljeno rečeno, oni koji nastoje da kažu da je Kosovo njihovo, a ne srpsko i da srpsko nikada nije ni bilo, veoma bi voleli da ta kulturna baština uopšte ne postoji, kao što bi, usuđujem se reći, neki u Crnoj Gori voleli da Njegoš ne postoji", rekao je nekadašnji ambasador Srbije pri Unesku.

Ukazuje da će Priština nastaviti da vrši pritisak na monaške zajednice i da administrativnim smicalicama otežava život sveštenstvu i vernicima.

"Kad to već postoji i kad ima univerzalnu vrednost i kad oni pred očima sveta ne mogu to da unište, jer nije uništeno ni za vreme osmanskog carstva, vlast u Prištini pribegava opasnijem modelu", napominje Tanasković.

Objašnjava da je u pitanju nastojanje da se izgradi novi identitet Kosova, koji ustvari nikada nije postojao, jedan sintetički neoidentitet i tu počinju pretenzije da, napominje, preko istorijskih falsifikata srpsko postane "kosovsko".

"U naučnoj zajednici to ne može da prođe. Međutim, u sferi paralelne realnosti koju stvara politika i konkretne moći na terenu, na ovom polju može biti zloupoterba i to je potencijalno veća opasnost od fizičkog uništavanja baštine", upozorio je Tanasković.

Ostale vesti

 • Vučić ponovo optužuje Radu Trajković

  Vučić ponovo optužuje Radu Trajković

  Jučerašnje navode tabloida Alo potvrdio je ranije danas predsednik Srbije koji je tokom konferencije za novinare, dok su iza njega stajali Srbi sa KiM, pokazao medijima dokument, kako je rekao, tužilaštva Kosova, o zahtevu za produženje pritvora Spasojeviću i Rošiću.

 • Hodža: Pritvor još nije produžen

  Hodža: Pritvor još nije produžen

  Kosovski tužilac Sulj Hodža, u izjavi za KoSSev danas potvrđuje da je zahtev za produžetak pritvora osumnjičenima u slučaju ubistva Ivanovića podnet, ali dodaje da sud još uvek nije doneo odluku. Potvrđuje i da je Trajković ispitana prošle godine u Prištini.

 • Vučić: Očekujem brojne pritiske

  Vučić: Očekujem brojne pritiske

  Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da očekuje brojne pritiske kako bi Srbija učinila dodatne ustupke i umirila Albance, da bi oni onda ukinuli takse. Poručio je da Srbija ultimatume iz Prištine ne može da trpi doveka bez odgovora. Srbija će se za sebe boriti civilizovanim metodama, istakao je Vučić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane