Vesti
Politika

"Pitanje nevećinskih zajednica na dnevnom redu dijaloga"

Pitanje nevećinskih zajednica na Kosovu je na stolu, na dnevnom redu trenutnih pregovora, odnosno razgovora stručnjaka, a ta tema je otvorena kao što je i najavljeno, rekao je Petar Stano, portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i dodao da ne bi išao dalje od onog što je najavljeno i izlazio sa detaljima, kako bi ostavio prostor da se sa procesom nastavi.
Peter Stano (Foto N1)

"Što se tiče izjave Miroslava Lajčaka, mislim da je jasno i da je to pozicija cele EU koja i stoji iza insistiranja na nastavku dijaloga. Krajnje je vreme da se reše sva pitanja i krajnje je vreme da se pronađe zajednički prihvatljivo rešenje, koje bi rezultiralo pravnoobavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova", rekao je.

Stano smatra da je normalizacija trebalo odavno da se dogodi, ali da EU pokušava da sva pitanja dovede do uspešnog rešenja.

"Naša želja i cilj je da se ovi razgovori završe što je pre moguće, ali ponavljam, na dvema stranama je da nađu zajedničko rešenje, koje će biti definisano u pravnoobavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa", zaključio je portparol Unije.Ostale vesti

Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020