Vesti
Politika

"Pismo za 53 ministra da spreče formiranje vojske Kosova"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je pisma ministrima odbrane 53 zemlje u kojima ih je pozvao da spreče najavljeno formiranje takozvane vojske Kosova i pokušaj pravljenja, kako je naveo, još jedne paravojne formacije na prostoru KiM.
Aleksandar Vulin (Foto vecernji.ba)

Aleksandar Vulin je tim povodom rekao da "neosuđeni teroristi hoće da dobiju armiju i da zločine za koje nisu bili osuđeni još jednom ponove", ali, kako kaže, ovaj put u formi armije.

Naglašava da je za Srbiju je to apsolutno neprihvatljivo i da bi moralo da bude neprihvatljivo i za međunarodnu zajednicu.

"Da niko ne bi mogao da kaže jednog dana da nije znao šta se dešavalo na prostoru KiM, poslao sam pisma ministrima odbrane 53 najvažnije zemlje sveta. U pismu se jasno kaže šta se sprema na KiM, koliko je opasno praviti paravojsku, koliko je takozvana vojska Kosova nešto što može značajno da poremeti stanje mira na KiM, ali i u čitavom regionu", istakao je Vulin.

Ministar je naglasio da čitav svet zna i mora da zna da se na KiM pokušava da stvori teroristička organizacija koja će, kaže, sebe nazivati nekakvom vojskom.

"A pravi se samo iz jednog razloga - za obračun sa Srbijom i za obračun sa Srbima, ni zbog čega drugog i ni zbog koga drugog", podvukao je Vulin.

Dodao je i da se obratio svojim kolegama očekujući da će oni informisati svoje vlade, te da očekuje od njih da će zaštititi međunarodno pravo, ali i zaštiti vojničku struku i profesiju.

"Jer ako se od islamske države ne pravi vojska, ne može se praviti ni od terorističke OVK", zaključio je ministar.Ostale vesti

Stano: Izbore na severu održati u mirnim okolnostima
Evropska unija pozvala je kosovske institucije da pažljivo ispitaju sve faktore kako bi izbori planirani u opštinama na severu Kosova 18. decembra bili održani u mirnim okolnostima.
  • 07.12.2022
Kfor: Pripadnici američke komande slučajno ušli u dvorište vrtića
Pripadnici Regionalne komande Istok iz SAD-a slučajno su svojim vozilima ušli na parking obdaništa u Leposaviću, saopštavaju iz Kfora nakon što su ranije danas pojedini mediji na severu Kosova objavili da su „pripadnici Kfora upali u dvorište vrtića u Leposaviću“.
  • 07.12.2022
NATO: Region značajniji nego ikad
Jugoistočna Evropa je zbog svoje strateške uloge značajnija nego ikada i taj značaj je konačno prepoznala i međunarodna zajednica, izjavio je predsednik Fondacije NATO odbrambenog koledža Alesandro Minuto-Rico.
  • 07.12.2022
Svećlja u blizini ibarskog mosta: Situacija mirna
Posle jučerašnjih dešavanja na severu Kosova, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja posetio je danas južni deo Mitrovice.
  • 07.12.2022
Vlada Kosova čeka procenu situacije na severu
Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu saopštio je da se čeka procena situacije na severu od strane bezbednosnih organa "za naredne korake" u vezi sa održavanjem izbora.
  • 07.12.2022
Jablanović: Bliži smo odlaganju izbora
"Mislim da smo u ovom trenutku bliži tome da se izbori odlože za neki naredni period u kome će se održati na mirniji i normalniji način, a to će se dogoditi samo ako se steknu uslovi kojima prethodi politički dogovor. Ali, to ne možemo da predvidimo, u Prištini je na vlasti nepredvidljiva garnitura", kazao je za Radio Kim kandidat za gradonačelnika Leposavića Aleksandar Jablanović koji se u ime Partije kosovskih Srba (PKS) kandidaovao za učešće na izborima zakazanim u toj opštini za 18. decembar.
  • 07.12.2022