Vesti
Politika

Pič: Srbija i Kosovo da ne posmatraju sprovođenje sporazuma kao pretnju

Britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je da ni Kosovo ni Srbija ne bi trebalo da posmatraju sprovođenje postojećih sporazuma kao ustupke ili pretnju njihovoj poziciji, već kao konstruktivno i odgovorno učešće u dijalogu.
Pič: Srbija i Kosovo da ne posmatraju sprovođenje sporazuma kao pretnju
Stjuart Pič (Foto Beta/Miloš Miškov)

Pič je za istakao da bi obe strane trebalo da ispune sve obaveze preuzete tokom dijaloga i dodao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) jedna od njih.

"I Kosovo i Srbija treba da ispune svoje obaveze preuzete tokom dijaloga. ZSO je jedan od tih neispunjenih elemenata, ali on ne bi trebalo da koči implementaciju ostalih. Kako će Zajednica izgledati kada bude osnovana, pitanje je za strane u dijalogu", kazao je on.

Naveo je da očekuje sveobuhvatni, konačan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova "kao dve susedne zemlje", ističući da obe strane imaju obavezu prema svojim građanima da nastave razgovore i da rade na praktičnim koracima ka normalizaciji odnosa.

"Najvažnije je da taj sporazum mora biti prihvatljiv i za građane Kosova i Srbije i mora doneti dugoročnu korist njima, kao i celom regionu. Na liderima Srbije i Kosova je da se dogovore o preciznom formatu i sadržaju tog sporazuma", rekao je Pič, navodeći da su za održiv sporazum potrebne "politička volja i hrabrost".Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023