Vesti
Politika

Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič (Foto Tviter @albinkurti)

“Na sastancima sa predstavnicima vlade preneo sam jasnu poruku: pokušaj kosovske vlade da silom nametne gradonačelnike u zgrade opština na severu nije bio mudar i doveo je do teških posledica. Sada je trenutak da sve strane deeskaliraju situaciju” naveo je Pič a objavila je na Tviteru ambasada Velike Britanije na Kosovu.

On je dodao da pažljivo prati razvoj događaja na severu.

“Pažljivo pratim dešavanja i razgovaram sa partnerima u Vašingtonu, Briselu i šire. Ti razgovori su mi dali do znanja da su najnoviji događaji naneli štetu međunarodnom imidžu Kosova”, naveo je Pič.

Naglasio je da je Velika Britanija stajala uz Kosovo i u dobrim i u lošim vremenima.

"Kao prijatelji i pomagači nastavićemo to da činimo, ali će jednostrane akcije to samo učiniti mnogo težim", istakao je Pič.

Kurti sa Pičom: Raspoređivanje policije isključivo radi očuvanja vladavine prava

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je sa izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o dešavanjima na severu Kosova.

Kurti je na Tviteru napisao da se sa Pičom sastao kasno sinoć.

"Naveo sam da je svrha raspoređivanja policije isključivo održavanje vladavine prava. Ponovo sam potvrdio svoju spremnost za razgovore na visokom nivou uz posredstvo EU. Takođe sam se zahvalio Vladi Velike Britanije na podršci", naveo je Kurti.

Pič je u Prištini razgovarao i sa zamenicom premijera Donikom Gervalom, ministrom odbrane Armendom Mehajem i ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023