Vesti
Politika

Petrović: Vučićeva politika štiti Srbe

Slobodan Petrović kaže da je politika koju Aleksandar Vučić vodi prema Kosovu jedini put i način da se zaštite interesi i obezbedi opstanak Srba na Kosovu.
Petrović: Vučićeva politika štiti Srbe
Slobodan Petrović (Foto Kim)

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović je gostujući na “Kontakt plus” radiju ocenio da je jako važno što je zvanični Beograd podržao učešće Srba u Skupštini Kosova i kosovskoj Vladi, gde Srbi treba preuzmu deo odgovornosti.

“Znam da to nije nimalo lako i nimalo popularno, ali je jako odgovorno i svakako i u ovoj prilici izražavam velikio respekt prema Vladi Srbije, pre svega prvom čoveku Vlade Aleksandru Vučiću, koji se odlučio za ovu vrstu politike koja je teža i izazovnija ali je, potpuno sam siguran, to jedini put i način da zaštitimo interese naše zajednice i tako omogućimo perspektivu i opstanak Srba na Kosovu,” rekao je on.

Govoreći o tome kojem će mandataru za sastav kosovske vlade dati podršku, Petrović je kazao da je stav jasan i da će podržati onoga koji u Skupštini Kosova obezbedi većinu.

“Koji god bude, mi ćemo se odazvati pozivu da budemo deo Vlade, ono što je potpuno jasno, mi imamo platformu koja će biti osnov za razgovore oko učešća u budućoj Vladi Kosova i to je nešto što što je poznato od ranije,” rekao je Petrović.

Petrović, koji je dobio mandat poslanika za novi saziv Skupštine Kosova, istakao je da je jako važno da u ovakvim uslovima Srbi ne budu "kolateralna šteta", što bi bio slučaj ako bi dobili manje nego što su dosad imali.

Ono što je sada ohrabrenje više, jeste da u našim zahtevima i naporima imamo podršku zvaničnog Beograda, što do sada nije bio slučaj, kazao je Petrović i naglasio da podrška Beograda jača poziciju Srba u institucijama.

Verujem da će se ljudi u parlamentu sutra i oni koji će biti u Vladi Kosova držati dogovora koji smo postigli kada smo formirali zajedničku Srpsku listu, koja je imala za cilj da radimo u interesu zajednice, a ne stranke ili pojedinca, zaključio je Petrović.Ostale vesti

Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020
Vučić: Sa Makronom o tri ključne teme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - Samitu o Kosovu, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.
  • 10.07.2020
Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020