Vesti
Politika

Petrović najavio podršku sporazumu o demarkaciji

Jedini srpski poslanik u Skupštini Kosova koji nije deo Srpske liste, Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke, izjavio je za Glas Amerike da će podržati ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.
Petrović najavio podršku sporazumu o demarkaciji
Slobodan Petrović (Foto Kim arhiva)

"Za nas to nikad nije bila dilema pre svega zbog činjenice da mi kao poslanici nemamo pravo da držimo građane u izolaciji. Ono što je potpuno jasno je da na taj način omogućavamo svim ljudima koji žive na ovom prostoru da mogu da imaju potpunu slobodu kretanja. To je nešto što je više nego valjan razlog" , rekao je Petrović.

Ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom na dnevni red Skupštine Kosova dolazi nakon što su predsednici Kosova i Crne Gore Hašim Tači i Filip Vujanović potpisali aneks ugovora koji garantuje da će se, ukoliko se pojave, novi dokazi oko granične linije oni uzeti u obzir.

Za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 120 poslanika koliko broji kosovski parlament.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021