Vesti
Politika

Petrović na sednici u Gračanici?

Ministar lokalne samouprave i zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović kaže da namerava da prisustvuje svečanoj sednici u Gračanici na kojoj će vlast preuzeti novi gradonačelnik i odbornici, ali da to još nije sigurno. Sednici u Štrpcu na kojoj je Bratislav Nikolić iz SLS-a položio zakletvu za još jedan mandat, Petrović nije prisustvovao.
Petrović na sednici u Gračanici?
Slobodan Petrović (Foto KIM)

Razlog što predsednik stranke danas nije bio u Štrpucu je, kako navodi u izjavi KIM radiju, i udaljenost opštine. „Ja nemam obavezu da budem u svih 38 opština jer ne mogu ni da stignem. Ono što je vezano za samo prisustvo je blizina mesta i u svakom slučaju ne bih dao da se pravi bilo kakva špekulacija. Ja ću pokušati da budem prisutan na što više mesta i ono što je jako važno da na svim tim skupštinama bude prisutan neko iz Ministarstva za lokalnu samoupravu. Ja bih bio jako srećan ukoliko bi mogao da budem na svakom mestu, ali to je nemoguće i to se ne vezuje za nekakvu drugačiju vrstu razmišljanja, jednostavno to je samo zbog blizine“.

Međutim, spekulacije da je gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić zamerio Petroviću  podršku Građanskoj inicijativi Srpska ipak postoje, ali ih Petrović demantuje.

„To su samo spekulacije. Mi smo stranka koja postoji već osam godina i pored svih ostalih, jedan od kvaliteta Samostalne liberalne stranke je i ta koaliciona sposobnost, što smo i pokazali poslednjih nekoliko godina. Jako je važno, a pre svega zbog interesa naših građana, da u kontinuitetu nastavimo sa tim i to je nešto što je jedino prepoznatljivo i prema čemu se vodimo kao stranka. Svakako da o tome ne odlučuje samo pojedinac nego organi unutar stranke i to je nešto što jednoglasno podržano i tako će biti i u buduće“.

Petrović očekuje da će svi gradonačelnici i opštinski odbornici uspešno položiti zakletve i voditi lokalne samouprave. „Želim da čestitam svim gradonačelnicima koji su dobili podršku građana, čestitam svim odbornicima koji su takođe predstavnici građana u tim opštinama i želim da istaknjem svoju i posvećenost ministarstva na saradnji kako bi te skupštine opštine funkcionisale što bolje u interesu svojih građana“.

Svečanoj sednici u Gračanici danas bi trebalo da prisustvuje i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin. Na pitanje kakva je njegova komunikacija sa ministrom u Vladi Srbije, Petrović odgovara da bi „mogla da bude i bolja“. „Verujem da će u narednm periodu biti mogućnosti za bolju saradnju i kvalitetniju komunikaciju zbog zajedničkog interesa naših ljudi  koji žive ovde. Ono što je više nego jasno je da smo mi partneri svima onima koji žele da rade u interesu srpske zajednice, njihovom opstanku, perspektivi i procesu povratka“.

Petrović je ponovio da su razlozi za odlaganje svečanih sednica opština na severu tehnički. „Ne bih davao neki veliki značaj tome. Ono što je važno je da svi gradonačelnici i svi odbornici koji su dobili najveću podršku svojih glasača u svojim opštinama su najozbiljnije shvatili svoju ulogu i to je nešto što treba da ohrabruje sve nas.Veliki je broj gradonačelnika i odbornika koji su po prvi put učestvovali u ovom izbornom sistemu i verovatno ima dosta nepoznanica u celoj toj situaciji", kaže Petrović.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021