Vesti
Politika

Petrov: Vreme za referendum o Kosovu

Možda je došao trenutak da se odluči o referendumu na kojem bi se građani izjasnili da li bi Kosovo i Metohija ustavno trebalo da ostane u sastavu Srbije, izjavio Vladan Petrov.
Petrov: Vreme za referendum o Kosovu
Vladan Petrov (Foto FoNet)

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Unverziteta u Beogradu je u intervjuu FoNetu da je da bi se na osnovu referendum vodila jasna i dosledna politika.

Petrov smatra da aktuelni nosioci političke vlasti imaju vrlo širok demokratski legitimitet, tako da su "apsolutno vlasni" da procene da li je došao trenutak da se "preseče" sadašnja situacija, imajući u vidu pravo stanje stvari u pregovorima Beograda i Prištine.

To bi značilo, kako je objasnio, da se na referendum stavi osetljivo pitanje statusa i daljeg opstanka Kosova i Metohije u sastavu Srbije, pa da se, na osnovu onog što narod odluči, kreira dalja politika.

Petrov ukazuje da je Briselski sporazum rezultat jedne faze pregovora koji "podrazumeva odricanje od kompletne suverenosti Srbije na teritoriji Kosova i Metohije".

On smatra da Ustavni sud treba da proglasi Briselski sporazum neustavnim, ali da se time neće promeniti faktičko stanje na Kosovu, gde država Srbija praktično  nema nikakve ingerencije.

Ipak, prema rečima Petrova, u slučaju takve odluke Ustavnog suda Srbije, Vlada bi bila dužna da se drukčije postavi u daljim pregovorima.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021