Vesti
Politika

Petrov: Vreme za referendum o Kosovu

Možda je došao trenutak da se odluči o referendumu na kojem bi se građani izjasnili da li bi Kosovo i Metohija ustavno trebalo da ostane u sastavu Srbije, izjavio Vladan Petrov.
Petrov: Vreme za referendum o Kosovu
Vladan Petrov (Foto FoNet)

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Unverziteta u Beogradu je u intervjuu FoNetu da je da bi se na osnovu referendum vodila jasna i dosledna politika.

Petrov smatra da aktuelni nosioci političke vlasti imaju vrlo širok demokratski legitimitet, tako da su "apsolutno vlasni" da procene da li je došao trenutak da se "preseče" sadašnja situacija, imajući u vidu pravo stanje stvari u pregovorima Beograda i Prištine.

To bi značilo, kako je objasnio, da se na referendum stavi osetljivo pitanje statusa i daljeg opstanka Kosova i Metohije u sastavu Srbije, pa da se, na osnovu onog što narod odluči, kreira dalja politika.

Petrov ukazuje da je Briselski sporazum rezultat jedne faze pregovora koji "podrazumeva odricanje od kompletne suverenosti Srbije na teritoriji Kosova i Metohije".

On smatra da Ustavni sud treba da proglasi Briselski sporazum neustavnim, ali da se time neće promeniti faktičko stanje na Kosovu, gde država Srbija praktično  nema nikakve ingerencije.

Ipak, prema rečima Petrova, u slučaju takve odluke Ustavnog suda Srbije, Vlada bi bila dužna da se drukčije postavi u daljim pregovorima.Ostale vesti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020
Tanin: Sastanci u Briselu i Vašingtonu pokazuju potencijal za napredak
Šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin je na video sednici Saveta bezbednosti UN pohvalio Beograd i Prištinu za nastavak pregovaračkog procesa i pozvao ih da vode konstruktivan proces dijaloga, uprkos izazovima i različitim gledištima.
  • 21.10.2020
Izborna kampanja u Severnoj Mitrovici od 12. novembra
Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je da će predizborna kampanja u Severnoj Mitrovici biti od 12. do 27. novembra, dok će se u četvrtak razgovarati o kampanji u Podujevu kako bi se odlučilo da li će se aktivnosti ponoviti još jednom.
  • 21.10.2020
Pretnje recipročnim merama iz Prištine i odgovor iz Beograda
Pred poslanicima u Skupštini Kosova Avdulah Hoti je kazao da neće biti konačnog sporazuma između Kosova i Srbije bez uzajamnog priznanja, ističući da će, ako se to ne dogodi, Kosovo vratiti mere reciprociteta. Šef Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da je “reciprocitet” u suprotnosti sa duhom dijaloga.
  • 21.10.2020
“Sporazum”: ZSO, kamen zajedničkog spoticanja
Da će biti i konstruktivnih i nekonstruktivnih nejasnoća, znalo se od samog početka, od potpisivanja prvog briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda. Od tada, do danas, za jedne je to, kako piše u dokumentu, Asocijacija/Zajednica opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu, za druge - Zajednica srpskih opština.
  • 21.10.2020
Hoti: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima
Neće biti formirana Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, ponovio je na današnjoj konferenciji za medije premijer Kosova Avdulah Hoti.
  • 21.10.2020