Vesti
Politika

Petrov: Vreme za referendum o Kosovu

Možda je došao trenutak da se odluči o referendumu na kojem bi se građani izjasnili da li bi Kosovo i Metohija ustavno trebalo da ostane u sastavu Srbije, izjavio Vladan Petrov.
Petrov: Vreme za referendum o Kosovu
Vladan Petrov (Foto FoNet)

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Unverziteta u Beogradu je u intervjuu FoNetu da je da bi se na osnovu referendum vodila jasna i dosledna politika.

Petrov smatra da aktuelni nosioci političke vlasti imaju vrlo širok demokratski legitimitet, tako da su "apsolutno vlasni" da procene da li je došao trenutak da se "preseče" sadašnja situacija, imajući u vidu pravo stanje stvari u pregovorima Beograda i Prištine.

To bi značilo, kako je objasnio, da se na referendum stavi osetljivo pitanje statusa i daljeg opstanka Kosova i Metohije u sastavu Srbije, pa da se, na osnovu onog što narod odluči, kreira dalja politika.

Petrov ukazuje da je Briselski sporazum rezultat jedne faze pregovora koji "podrazumeva odricanje od kompletne suverenosti Srbije na teritoriji Kosova i Metohije".

On smatra da Ustavni sud treba da proglasi Briselski sporazum neustavnim, ali da se time neće promeniti faktičko stanje na Kosovu, gde država Srbija praktično  nema nikakve ingerencije.

Ipak, prema rečima Petrova, u slučaju takve odluke Ustavnog suda Srbije, Vlada bi bila dužna da se drukčije postavi u daljim pregovorima.Ostale vesti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020
Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BG
Novoizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.
  • 04.06.2020
Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020
Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020
Goran Rakić preuzeo dužnost ministra MALS-a
Nakon jučerašnjeg izglasavanja nove Vlade u Prištini, predsednik Srpske liste Goran Rakić preuzeo je dužnost ministra administracije i lokalne samouprave.
  • 04.06.2020