Vesti
Politika

Petronijević: Severna Makedonija u specifičnoj situaciji

Povodom zahteva koji je Srbija uputila Severnoj Makedoniji za izručenje bivšeg pripadnika OVK Tomora Morine advokat Goran Petronijević je rekao za RTS da se ta zemlja nalazi u specifičnoj situaciji, imajući u vidu nacionalnu strukturu države i strukturu vlasti.
Petronijević: Severna Makedonija u specifičnoj situaciji
Goran Petronijević (Foto Medija Centar Beograd)

Goran Petronijević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je najveća verovatnoća da se zahtev Srbije odbije ili da se vrši prolongiranje, iako postoje svi zakonski uslovi da Morina bude isporučen.

Ukazuje da postoji postupak protiv Morine koji se vodi u Srbiji i da su severnomakedonske vlasti postupile u skaldu sa pravom, što podrazumeva da zadrže lice i razmotre zahtev Srbije.

Međutim, kaže da su navodi o prevođenju zahteva strategijska stvar kako bi se dobilo na vremenu.

Komentarišući situaciju na Kosovu, Petronijević je rekao da ništa nije drugačije nakon što je Ramuš Haradinaj bio u Hagu.

Veruje da je to unapred dogovorena igra koja nije smišljena na Kosovu, već koja je došla iz Vašingtona.

Dodaje da je to jedan od načina da se blokira sve što bi moglo da vodi napretku odnosa između Beograda i Prištine.

Petronijević je rekao da su interesi Vašingtona i dela EU različiti i da se pokazalo da tu dolazi do određenog razlaza.

Ističe i da je Priština više puta pokazala kako posmatra EU i kako vrednuje ono što poslanici EU mogu da urade na ovim prostorima, potpuno ih ignorišući.

Kada je reč o novim dokazima protiv Ramuša Haradinaja, advokat Petronijević je rekao da ima i novih i starih dokaza. Međutim, ponavlja da nije optimista jer i na taj proces gleda kao na deo određene igre.

Kaže da je aktivnost tog suda usmerena ka tome "da oni rade ali da nište ne urade". Takođe, objašnjava da u Statutu tog suda nigde ne piše da je reč o sudu za zločine OVK, već se samo po vremenu važenja može zaključiti da će to pretežno biti sud za zločine koje je počinila OVK.

Zbog toga se, ističe, ne mogu isključiti pokušaji da se na mala vrata uvedu postupci protiv lica srpske nacionalnosti.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020