Vesti
Politika

Petronijević: Severna Makedonija u specifičnoj situaciji

Povodom zahteva koji je Srbija uputila Severnoj Makedoniji za izručenje bivšeg pripadnika OVK Tomora Morine advokat Goran Petronijević je rekao za RTS da se ta zemlja nalazi u specifičnoj situaciji, imajući u vidu nacionalnu strukturu države i strukturu vlasti.
Petronijević: Severna Makedonija u specifičnoj situaciji
Goran Petronijević (Foto Medija Centar Beograd)

Goran Petronijević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je najveća verovatnoća da se zahtev Srbije odbije ili da se vrši prolongiranje, iako postoje svi zakonski uslovi da Morina bude isporučen.

Ukazuje da postoji postupak protiv Morine koji se vodi u Srbiji i da su severnomakedonske vlasti postupile u skaldu sa pravom, što podrazumeva da zadrže lice i razmotre zahtev Srbije.

Međutim, kaže da su navodi o prevođenju zahteva strategijska stvar kako bi se dobilo na vremenu.

Komentarišući situaciju na Kosovu, Petronijević je rekao da ništa nije drugačije nakon što je Ramuš Haradinaj bio u Hagu.

Veruje da je to unapred dogovorena igra koja nije smišljena na Kosovu, već koja je došla iz Vašingtona.

Dodaje da je to jedan od načina da se blokira sve što bi moglo da vodi napretku odnosa između Beograda i Prištine.

Petronijević je rekao da su interesi Vašingtona i dela EU različiti i da se pokazalo da tu dolazi do određenog razlaza.

Ističe i da je Priština više puta pokazala kako posmatra EU i kako vrednuje ono što poslanici EU mogu da urade na ovim prostorima, potpuno ih ignorišući.

Kada je reč o novim dokazima protiv Ramuša Haradinaja, advokat Petronijević je rekao da ima i novih i starih dokaza. Međutim, ponavlja da nije optimista jer i na taj proces gleda kao na deo određene igre.

Kaže da je aktivnost tog suda usmerena ka tome "da oni rade ali da nište ne urade". Takođe, objašnjava da u Statutu tog suda nigde ne piše da je reč o sudu za zločine OVK, već se samo po vremenu važenja može zaključiti da će to pretežno biti sud za zločine koje je počinila OVK.

Zbog toga se, ističe, ne mogu isključiti pokušaji da se na mala vrata uvedu postupci protiv lica srpske nacionalnosti.Ostale vesti

Amerika donira više od milion dolara pomoći Kosovu
Ambasador SAD-a na Kosovu najavio je novčanu pomoć Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Filip Kosnet je u video poruci kazao da će Amerika pomoći sa 1,1 milion dolara.
  • 30.03.2020
Tači pozvao Kurtija na konsultacije
Predsednik Kosova Hašim Tači je prvo pozvao na konsultacije premijera u ostavci Aljbina Kurtija u sklopu procesa konsultacija sa političkim partijama.
  • 30.03.2020
Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020