Vesti
Politika

Petrič: Problemi na Zapadnom Balkanu ne smeju biti zapostavljeni

Cilj nemačkog kancelar Olafa Šolca koji će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem je da da doprinos rešavanju kosovskog, ključnog nerešenog pitanja na Zapadnom Balkanu, kako bi se sprečilo da se,u vreme rata u Ukrajini, otvore dodatni frontovi u Evropi, smatra bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.
Petrič: Problemi na Zapadnom Balkanu ne smeju biti zapostavljeni
Volfgang Petrič (Foto wolfgangpetritsch.com/Univerzitet Insbruk)

Kancelar Šolc će u sredu u Berlinu imati odvojene razgovore sa Vučićem i Kurtijem, uz prisustvo izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Petrič, u izjavi za Tanjug, kaže da ima utisak da Nemačka sada želi da bude aktivnija na Zapadnom Balkanu, a Srbija je u tom regionu ključna država, a Kosovo ključno nerešeno pitanje.

"To što je kancelar Šolc preuzeo inicijativu da se posveti nerešenim pitanjima na Balkanu ima za cilj da se reše problemi u vezi kojih bi Moskva mogla biti zainteresovana", smatra nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Prema njegovim rečima Zapad, zbog rata u Ukrajini, ima interes da ne dođe do otvaranja dodatnih frontova.

Ukazao je da je aktivnije uključivanje Nemačke pripremila šefica diplomatije Analena Berbok nedavnom posetom Beogradu i Prištini.

"Ako se rat u Ukrajini posmatra kao evropski konflikt, što jeste, onda se moraju nerešena pitanja na tlu starog kontinenta sada podrobno analizirati i pokušati rešiti, odnosno barem sprečiti da eskaliraju", kazao je bivši ambasador Austrije u Srbiji.

Petrič, koji važi za jednog od najboljih poznavalaca Balkana u Austriji, ističe da trenutno prioritet ima Ukrajina, kojoj je sva pažnja evropskih država posvećena jer se radi o ratu na tlu Evrope, ali da nerešeni problemi na Zapadnom Balkanu ne smeju biti zapostavljeni.

Kako kaže toga je svestan Berlin, koji očigledno želi da spreči da u tom regionu dođe do eskalacije konflikata.

Petrič ističe će biti veoma važno, kako bi se nastavio dijalog, da se Kurti "pomeri".

"Ovi ragovori će pokazati koliko je Kurti spreman da bude fleksibilniji, i da svoj doprinos rešavanju kosovskog pitanja. Prisećam se pregovora u Rambujeu kada je ruski pregovarač rekao da je za tango potrebno dvoje. Tako je i za rešavanje kosovskog pitanja potrebno da obe strane pokažu veću odgovornost, to jest Kurti se pomeri", navodi on.

Petrič je da je neophodno da dođe do pomeranja u potrazi za trajnim rešenjem u vezi registarskih tablica.

"U dijalogu ima puno pojedinačnih pitanja, tehničkih, i političkih koje treba rešiti u cilju postizanja napretka. Nemačka u tome može imati važnu ulogu. Čini mi se da je aktuelna nemačka vlada nešto aktivnija nego prošla po ovom pitanju", rekao je on.Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022