Vesti
Politika

Petrič: Potencijal za eskalaciju

Ono što se događa na Zapadnom Balkanu je sukob koji se može obuzdati, ali koji ipak ima potencijal za eskalaciju, kazao je Volfgang Petrič.
Petrič: Potencijal za eskalaciju
Volfgang Petrič (Foto wolfgangpetritsch com)

Prema njegovim rečima, političari bi što pre trebalo verbalno da se razoružaju.

"Kao što smo videli u Ukrajini, ova vrsta verbalne eskalacije lako se pretvori u vojnu eskalaciju", rekao je on.

Kao bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo (1998-1999), glavni pregovarač EU na mirovnim pregovorima o Kosovu u Rambujeu i Parizu (1999.) i bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu (1999-2002), Petrič smatra da je Vlada Kosova donela mudru odluku da odloži sprovođenje odluka o registarskim tablicama i ispravama.Ostale vesti

Rama: NATO treba da uspostavi kontrolu nad severom Kosova
Albanski premijer Edi Rama izjavio je za britanski list Fajnenšel tajms da bi NATO trebalo da ponovo uspostavi kontrolu nad severom Kosova, pozivajući zapadne lidere da reše "beskrajno ludilo među balkanskim zemljama".
  • 04.10.2023
Vučević o saslušanju Radoičića: Utvrdiće se sve dostupne činjenice

Ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević rekao je, povodom povodom privođenja i saslušanja Milana Radoičića, da je Srbija pravna država i da će se utvrditi sve činjenice.

  • 04.10.2023
Mojsilović: Trenutno stanje u kopnenoj zoni bezbednosti –  stabilno ali nepredvidivo
Načelnik Generalšaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je rekao da je u kopnenoj zoni bezbednosti, uz administrativnu liniju s Kosovom "trenutno stanje vojnički stabilno, ali nepredvidljivo".
  • 04.10.2023
Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023