Vesti
Politika

Petrič: Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu

Austrijski diplomata Volfgang Petrič izjavio je da šefica evropske diplomatije Federika Mogerini mora da uloži odlučan napor da bi se Beograd i Priština vratile konstruktivnom dijalogu.
Petrič: Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu
Volfgang Petrič (Foto AFP)

Ocenio je da je dijalog Beograda i Prištine trenutno u krucijalnoj, ali opasnoj situaciji zbog stvari koje su se desile u prethodnom periodu, poput podizanja carinskih taksi na proizvode iz centrralne Srbije, kao i negativnog glasanja o prijemu Kosova u Interpol.

"Mislim da nam sada treba odlučan napor evropske šefice diplomatije Federike Mogerini da se dve strane vrate još konstuktivnijem dijalogu", rekao je Petrič novinarima u Beogradu, gde učestvuje na konferenciji"Inicijativa pojas i put na Balkanu".

Upitan o novim merama koje Priština najavljuje, podsetio je da je Evropska unija jasno izrazila svoje protivljenje uvođenju taksi, što je jasna poruka, te da su Prištini rekli da ih povuče.

"Verujem da svaka zemlja EU smatra da je to neophodno. Ne možemo u Evropi, u kojoj želimo ukidanje taksi, sada da podižemo takve barijere", rekao je Petrič.

Upitan kako EU to može da uradi, rekao je da EU nema svoju vojsku, već da mora da pregovara i da ubeđuje partnere u Prištini da povuče mere.

"Ubeđen sam da pretnje nisu ono što je potrebno dijalogu. Dijalog treba da bude otvoren i treba da zbližava ljude, a ne da ih odvaja", rekao je Petrič.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022