Vesti
Politika

Petodnevna kampanja za drugi krug lokalnih izbora

Izborna kampanja za političke subjekte i kandidate koji učestvuju u drugom krugu lokalnih izbora će trajati pet dana, od 8. do 12. novembra.
Petodnevna kampanja za drugi krug lokalnih izbora
Ilustracija (Foto Kim)

Izborna kampanja za političke subjekte i kandidate koji će se takmičiti u drugom krugu, će trajati 5 dana. Počeće 8, a završiće se 12. novembra;

Za uspešno registrovane birača van Kosova, CIK je odredio 15 dana na raspolaganju za glasanje putem pošte. Ovo glasanje ponovo počinje 29. oktobra. Pre ovog datuma, CIK će odobriti dizajn i sadržaj glasačkih listića, kako bi se omogućilo početak glasanja van Kosova. Popunjene glasačke listiće CIK mora da dobije najkasnije do 12. novembra.

CIK će putem mobilnih timova omogućiti glasanje lica sa posebnim potrebama u opštinama u kojima će biti održan drugi krug. Do 11. novembra će biti identifikovani birači zaraženi kovidom-19, dok će za birače sa posebnim potrebama u institucijama CIK uputiti zahtev Ministarstvu pravde od 2. do 5. novembra, kao i Ministarstvu zdravlja, do 10. novembra.

Što se tiče posmatranja izbora ovog kruga, CIK je odlučio da politički subjekti koji se takmiče, nevladine organizacije, međunarodne organizacije, diplomatska predstavništva i mediji potvrde spiskove posmatrača koje žele da angažuju, kao i da se prijave za dodatni posmatrače. Prijava za akreditaciju dodatnih posmatrača političkih subjekata, nevladinih organizacija, međunarodnih posmatrača i medija počinje 28. oktobra, a završava se 8. novembra.

Podsetimo, od 38 kosovskih opština, u njih 17 su izabrani gradonačelnici u prvom krugu. Kanidati iz Samoopredeljenja, koje predvodi kosovski premijer Aljbin Kurti, nisu u prvom krugu osvojili čelne pozicije ni u jednoj opštini. 

Tokom današnjeg dana će, verovatno, biti poznati konačni rezultati glasanja u prvom krugu lokalnih izbora koji su na Kosovu održani 17. oktobra.Ostale vesti

Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022
Odlaže se glasanje o predlogu skupštinske rezolucije o ceni struje
Glasanje o nacrtu rezolucije iz skupštinske rasprave o poskupljenju električne energije na Kosovu je odloženo za sledeću sednicu.
  • 26.01.2022
Hovenijer: Napredak u dijalogu put da Kosovo zauzme pravo mesto
Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer ocenio je da je napredak u dijalogu između Beograda i Prištine posredstvom Evropske unije jedini način da Kosovo "zauzme mesto koje mu pripada". Hovenijer je na Tviteru dodao da jedva čeka dolazak specijalnog predstavnika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara na Kosovu.
  • 26.01.2022
Lajčak i Eskobar dolaze u Prištinu, pa u Beograd
Od 31. januara do 2. februara specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak će zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom boraviti na Kosovu. Dvojica zvaničnika će potom otputovati u Srbiju gde će provesti naredna dva dana.
  • 26.01.2022
Opozicija napustila sednicu parlamenta zbog neusvajanja rezolucije o ceni struje
Poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), Demokratskog saveza (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK) napustili su današnju sednicu Skupštine Kosova nakon što nije izglasan njihov predlog rezolucije protiv povećanja cena električne energije.
  • 26.01.2022
OEBS spreman da prikupi glasačke listiće sa srpskih izbora
Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport ponovio je, tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora uz saglasnost svih relevatnih institucija, navela je danas Misija OEBS-a u na svom Tviter nalogu.
  • 26.01.2022