Vesti
Politika

’’Petkoviću nije dozvoljeno da uđe na Kosovo zbog govora mržnje’’

Kosovsko ministarstvo inostranih poslova i dijaspore poručilo je da je današnja zabrana ulaska na Kosovo direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkovića usledila jer je Petković “tokom poslednje tri posete otvoreno koristio govor mržnje, što je kulminiralo na svečanom polaganju kamena temeljca takozvanog ’Univerziteta’ u Severnoj Mitrovici", prenosi Kosova Press.
’’Petkoviću nije dozvoljeno da uđe na Kosovo zbog govora mržnje’’
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Iz minstarstva navode da je Petković koji je i glavni pregovarač srpske strane u dijalogu “garantovao da će njegove posete Kosovu biti organizovane i da će izbegavati u potpunosti provokacije i eventualne izjave koje podstiču na mržnju”.

“Nasuprot preuzetoj obavezi i opredeljenju da će se uzdržati od provokativnih i izjava koje podstiču mržnju, on je u poslednje tri posete otvoreno koristio mržnju i huškački jezik, što je kulminiralo u poslednjoj poseti Severnoj Mitrovici. Štaviše, on nije najavio ovu aktivnost kod kosovske strane ”, navodi se u odgovoru ministarstva za Kosova Press.

Dodaje se da je zabrana ulaska važila samo za direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, dok je ostatku delegacije koja je trebala da provede dva dana na Kosovu, bio omogućen boravak.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021