Vesti
Politika

Petković: Zapad neće menjati stav prema KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da bez obzira na ishod suđenja za zločine OVK u Hagu, zapadne zemlje neće menjati stav prema Kosovu.
Petković: Zapad neće menjati stav prema KiM
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Petar Petković je rekao, da su ključne zapadne zemlje ne samo priznale kosovsku nezavisnost, nego su i učinile sve da se taj proces i dogodi.

"To je važno da razumemo upravo zbog toga da bi znali koja je naša pozicija, da bi razumeli u kako teškom stanju i poziciji se nalazi država Srbija u odbrani Kosova i Metohije", naglašava direktor Kancelarije za KiM.

Prema njegovim rečima, mnogi zločini čelnika OVK nisu ni pomenuti u optužnici.

"U samoj optužnici pominje se 15 logora gde su se ti zločini dogodili, uglavnom na prostoru Metohije. Mnogo je stradalih civila i porodica nestalih, kidnapovanih koji 20 godina čekaju da pravda bude zadovoljena", ističe Petković.

Sada kada vidimo ko su optuženi, dodaje, možemo da se prisetimo svih onih slika i mnogih visokih zvaničnika zapada kako su tapšali po ramenu sve te zvaničnike i govorili kako su oni novi balkanski mirotvorci, a sada vidimo da su optuženi za najteže zločine.

"Sve su oni to i tada znali ali ono što je važno da razumemo to je da živimo u svetu nepravde i da imamo dve opcije. Sa jedne strane, da kao noj zabijemo glavu u pesak i plačemo nad svojom sudbinom ili sa druge strane da se borimo, kao što sada radimo i kako čini predsednik Aleksandar Vučić", kazao je Petković.

Potrebno komprmisno rešenje

Prema njegovim rečima, od 2012. godine čini se sve da se promeni teška poziciju u kojoj se država Srbija našla.

"Našli smo se u situaciji da nam je manevarski prostor kao vrh čiode, i korak po korak činili smo sve i kroz briselski sporazum, i druge sporazume da probamo da omogućimo što je moguće bolji život Srbima na KiM ali i da se izborimo za što bolju poziciju države Srbije u međunarodnim okvirima kada govorimo o KiM", kaže direktor Kancelarije.

Dodaje da je aktuelizovano pitanje Kosova, da se o njemu upravo u ključnim zapadnim državama govori na način da je konačno rešenje moguće jedino ako se dogovore Beograd i Priština kroz kompromisno rešenje.

"Kada govorimo o odnosu zapada o onima koji su optuženi važno je da razumemo i da je to vrsta mehanizma da se oni sa jedne strane ucene ali opet važno je da razumemo da to što se dešava pred sudom u Hagu neće promeniti odnos prema tzv. Kosovu i naše je da se bormo i činimo sve što treba", ističe direktor Kancelarije za KiM.

"Mi nismo ni jednu tešku reč izgovorili kada su odvodili Tačija, Veseljija i ostale zato što vodimo računa o našem narodu na KiM. Ni jednog trenutka nismo likovali što su podignute optužnice", naglasio je Petković.

Imovina na dnevnom redu

Prema njegovim rečima, pitanje imovine je posle sedam godina stavljeno na dnevni red. Prištinska strana je sve vreme odbijala da razgovara o pitanjima imovine tvrdeći da je to njihovo unutrašnje pitanje a svi dobro znamo kolika je privatna imovina i imovina države Srbije, Srpske pravoslavne crkve.

Dodaje da je dobar deo imovine uništen, prodat i da je oko 600 preduzeća likvidirano južno od Ibra.

"Ono što insistiramo je da se uspostave mehanizmi, da se na međunarodnim standardima uspostave pravila kako treba da se postavimo po pitanjima imovine, s obzirom na to da postoje dijametralno suprotni stavovi Beograda i Prištine kada govorimo o imovini i da onda krenemo u rešavanje konkretnih pitanja kroz posebne komisije koje bi se time bavile", poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020