Vesti
Politika

Petković: Zahvaljuljući snažnoj Srbiji mi smo u satnju da pomažemo narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je juče u Skupštini Srbije istorijski govor zasnovan na racionalnom, odgovornom, ali pre svega državotvornom promišljanju i odnosu prema pitanju Кosova i Metohije, ali i srpskom nacionalnom pitanju uopšte, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
Petković: Zahvaljuljući snažnoj Srbiji mi smo u satnju da pomažemo narodu na Kosovu
Petar Petkovic (Foto Kancelarija za KiM)

Petković smatra da će dalekosežnost i ozbiljnost predsednikovih poruka tek u godinama pred nama pokazati pun potencijal i značaj za očuvanje srpskog nacionalnog bića, posebno na prostoru južne pokrajine.

Samo zahvaljući snažnoj Srbiji mi smo u stanju da pomažemo našem narodu na prostoru Кosova i Metohije, ali i svuda u zemlji i rasejanju. Primer nikad jače ekonomske podrške države Srbije su i brojni kapitalni projekti i ulaganja na Кosovu i Metohiji, o kojima je predsednik juče, takođe, podrobno govorio., poručuje Petković.

Zamrznuti konflikt, "onako kako ga priželjkuje deo neodgovornih pojedinaca danas, nije ništa drugo nego tinjajući sukob koji može da eksplodira, a u koji bi, oni koji danas napadaju Srbiju, da guraju svu decu, osim svoje", smatra direktor Kancelarije za KiM.

"Najvažnije je ipak, da je predsednikov istorijski govor, osim velikog opšteg interesovanja, sa velikom pažnjom dočekan među srpskim narodom na Кosovu i Metohiji i da su oni ti koji su poruke predsednika Vučića razumeli i podržali, jer samo snažno, složno i zajedno možemo da budemo brana svima onima koji nam ne žele dobro, ili vlastite interese stavljaju ispred nacionalnih", poručio je Petković u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021