Vesti
Politika

Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Petković u opštini Leposavić (Foto Radio Mitrovica sever)

Petković je u Trkosu obišao gazdinstvo porodice Jevremović, koja broji 13 članova.

Novootvorenoj porodičnoj firmi „Velimir Plus“, koja planira da se bavi uzgojem i proizvodnjom borovnica, konkursom za razvoj prerađivačkih delatnosti, Kancelarija je odobrila sredstva za kupovinu hladnjače, lager komore, rashladne opreme i građevinskog materijala.

“Nalazimo se na poljoprivrednom gazidnstvu braće Jevremović ovde na velelepnom imanju, gde su na četiri hektara zasađene borovnice. Ovde kada dođete, zaista možete da se susretnete sa budućnošću. Kako su mi braća Jevremović pokazali, gotovo sve funkcioniše na dugme. Ovde je u funkciji i solarna energija, IT i specijalno navodnjavanje, dakle sve je usresređeno na to da se pojača proizvodnja. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je pomogla ovo poljoprivredno gazdinstvo, pomogli smo i zasadima, nabavljanjem hladnjače i ostalih rasladnih uređaja i svega onoga što je potrebno” istakao je Petković.

Petković navodi da je gazdinstvo braće Jevremović pravi pokazatelj da poljoprivreda može da funkcioniše na Kosovu i Metohiji.

“Braća Jevremović su uložila dosta sredstava da ovo gazdinstvo ovako izgleda, ali ovo je pokazatelj, kako ovde na Kosovu i Metohiji u Opštini Leposavić može da funkcioniše poljoprivreda. Ovde imamo primer porodice koja broji 13 članova, od toga sedmoro dece. Ovom prilikom želim da se zahvalim braći Jevremović što su opstali i ostaju na svojoj zemlji na Kosovu i Metohiji, da zajedno sa svojim roditeljima i decom ovde grade svoj život i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji”, rekao Petković.

Prema rečima Petkovića, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je na teritoriji Opštine Leposavić u ovoj i prethodnoj godini pomogla 163 korisnika, koji se bave raznim poljoprivrednim aktivnostima.

“U svakom slučaju, kroz konkurse Vlade Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u 2022. godini za Opštinu Leposavić izdvojili smo oko 180 miliona dinara, gde pomažemo porodični biznis, gde ulažemo u mala i srednja preduzeća, jer nam je mnogo važno i značajno da na taj način pomognemo opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, a pogotovo u srpskim selima, kako severno tako i južno od Ibra, jer je to način uz pomoć kojeg će braća Jevremović ostati na selu, gde će i njigova deca nastaviti da slave njihovu slavu i na ovim prostorima gradimo budućnost, mir i stabilnost” navodi Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao na to da se "ličnom inicijativom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sada izdvaja najviše novca za prostor Kosova i Metohije, za, kako je rekao, mlade, vredne i čestite ljude".

“Sa ovakvim projektima ćemo nastaviti i nastavićemo da pomažemo braću Jevremović. Oni su pokazali da umeju i znaju da rade, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju posebno vodi računa o seoskom domaćinstvu i žiteljima, obzirom da 80 odsto našeg naroda na Kosovu i Metohiji živi upravo u ruralnom području. Zato je važno da podižemo naša sela, koja su okosnica opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji. To je način kako gradimo mir, budućnost, da razgovaramo sa ljudima, podižemo naše zasade, da u narednoj godini izdvajamo više novca. Što više država Srbija ima novca u budžetu, više će novca izdvajati za prostor Kosova i Metohije” rekao je Petković.

On je dodao da Srbija instistira na miru i stabilnosti, na čemu instistira i sam predsednik Aleksandar Vučić

“Zato nam je važno da insistiramo na miru i stabilnosti, na čemu insistira i predsednik Aleksandar Vučić a na tome ćemo insistirati i 18. avgusta u Briselu. Kada imamo mir, stabilnost, mi na taj način možemo da dovodimo strane investitore, možemo da razvijamo našu privredu, ali pre svega čuvamo živote naših ljudi na Kosovu i Metohiji” navodi Petković.

Domaćin gazdinstva Alekandar Jevremović zahvalio se na poseti i istakao da sve ovo ne bi bilo moguće bez Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Vlade Republike Srbije.

“Zahvalio bih se direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću na ovoj poseti i što ste došli da vidite gde živimo i radimo. Ovo ne bi bilo moguće bez Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Vlade Republike Srbije” rekao je Jevremović.

U nastavku svoje posete, Petković će obići porodice Milojević i Trboljevac iz Leposavića, a obići će i porodične podrume vinarije Laketić.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022