Vesti
Politika

Petković: Vučić će u Briselu insistirati na formiranju ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u Briselu pre svega insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština zato što je to "duša" Briselskog sporazuma i temelj oko koga je razvijen dijalog i ostali potpisani sporazumi, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.
Petković: Vučić će u Briselu insistirati na formiranju ZSO
Petar Petković (Foto Tanjug)

"Bez formiranja ZSO, bez kolektivnih prava koje treba da dobiju Srbi na KiM ne možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa", rekao je Petković novinarima u Beogradu gde je na Orlovačkom groblju prisustvovao parastosu ubijenim i otetim Srbima u Orahovcu na Kosovu pre 23 godine.

Petković, koji će u ponedeljak biti u Briselu kao član delegacije Beograda, podsetio je da više od 3.000 dana Priština odbija da formira ZSO i ispuni obaveze iz sporazuma koji je potpisala 2013.godine naglasivšu i da Evropska unija snosi odgovornost za to što ZSO nije forimirana.

Prikrivaju zločine

Istakao je da će delegacija Beograda, predvođena predsednikom Vučićem, u Briselu insistirati i na drugim važnim pitanjima, uključujući i pitanje nestalih ističući da je važno da to pitanje konačno bude rešeno.

Naveo je da je Beograd odgovorio na zahteve Prištine i da je pretražena 21 lokacija za koje se sumnja da su potencijalne grobnice nestalih , ali da nije istražena nijedna od devet lokacija koje je Beograd tražio da se pretraži.

"Predstavnik Prištine tokom prethodne runde dijaloga rekao "pa gde ćemo mi da kopamo, pa da se posle ispostavi da su Albanci činili zločine", rekao je Petković.

Kako kaže, Priština ima nameru da prikrije zločine prema srpskom narodu na Kosovu, ali da to ne čini samo prištinska strana, nego i oni koji je podržavaju i ne dozvoljavaju da se "ukalja" ideja o navodnoj uspešnoj kosovskoj priči, dodaje Petković.

"Ne sporimo da je zločina bilo i na jednoj i na drugoj strani, ali to što se ističu samo jedne žrtve i da se prave razlike, da imamo žrtve prvog i drugog reda jasno govori o pravoj nameri onih koji bi da sakriju sve zločine koji su se desili nad Srbima na KiM", naveo je Petković.

Kurti ne može da kadrira u Vladi Srbije

Petković je povodom zabrane ulaska predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljku Odaloviću na Kosovo izjavio da to potvrđuje da Priština ne želi da se iskreno posveti pitanju nestalih.

Poručio je Aljbinu Kurtiju, koji je na prethodnoj rundi dijaloga Odalovića nazvao "Gebelsom i Geringom", da se "grdno vara" ako misli da će zabranjivanjem Odaloviću da uđe na Kosovo da "kadrira" u Vladi Srbije.

"Srbiju danas vodi predsednik Aleksandar Vučić, Srbija je suverena država i samostalno donosi odluke. Jedino ćemo mi odlučivati ko će biti na kojoj poziciji", rekao je Petković.

Naveo je da su Srbi mnogo postradali na Kosovu i da će delegacija Beograda sutra u Briselu insistirati na temi nestalih i da je beogradska strana ta koja insistira na tome da se pronađu svi nestali, dok, kako kaže, prištinska strana to čini samo "za medije".

"Da je Prištini zaista stalo do pronalaska svih nestalih, otkopali bi još devet lokacija koje Beograd traži da se istraže, a nijedna nije istražena", rekao je Petković.Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021