Vesti
Politika

Petković: Visoki Dečani su vrednost koju treba da čuvamo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, prisustvovao je liturgiji na veliki hrišćanski praznik Cveti u manastiru Visoki Dečani. On je poručio da je ovaj manastir vrednost koju treba da čuvamo.

Petković: Visoki Dečani su vrednost koju treba da čuvamo
Sava Janjić i Petar Petković (Foto Radio Goraždevac)

“Danas smo veliki hrisćanski praznik Cveti proslavili pod svodovima čuvenih Visokih Dečana. Ovaj veliki manastir predstavlja ne samo materijalnu riznicu od neprocenjivog značaja, već i duhovnu riznicu opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i poreklo identiteta, srpskog naroda i naše kulture. Zahvaljujući Visokim Dečanima znamo kao narod ko smo i kuda treba da idemo. Zbog toga činimo sve da sačuvamo ovu veliku svetinju posebno zbog toga što se ona nalazi na listi svetske ugrožene kulturne baštine, a od ove godine i na listi Evropa Nostra, kao jedna od najugroženijih svetinja i kulturnih spomenika u Evropi”, poručio je Petković iz Visoki Dečana.

On se zahvalio vladiki raško-prizrenskom Teodosiju i igumanu Savi Janjiću na gostoprimstvu.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić upoznao je direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i njegovu delegaciju sa specifičnim uslovima života u manastiru.

“Zeleći svima da čestitam veliki praznik Cveti, ulaska gospodnjega u Jerusalim na ovaj predivni dan, želeo bi da izrazim i veliku zahvalnost Petru Petkoviću i njegovim kolegama koje sam imao priliku da upoznam sa životom u manastiru” rekao je otac Sava.

On je naglasio da je od velike važnosti da se poštuju zakoni na Kosovu.

“Manastir Visoki Dečani živi u specifičnim okolnostima. Veoma je važno da se od strane lokalnih institucija što pre izvrši odluka ustavnog suda, koji je doneo odluku o priznavanju 24 hektara manastirske zemlje. Isto tako i da se poštuje dogovor koji je napravljen preko komisije za implementaciju zaštićenih zona oko puta kroz zaštićenu zonu, odnosno zaobilaznog puta za Crnu Goru koji je planiran tim dogovorom. Veoma je važno da se zakoni poštuju”, rekao je otac Sava.

Iguman Sava je dodao da je manastir veoma važan za Srpsku pravoslavu crkvu, ali i za sve koji žive na Kosovu.

“Veoma je važno da se zakoni poštuju i mislim da ovaj manastir koji je važan za našu crkvu i veoma važan spomenik kulture za sve koji žive na ovim prostorima ali i svetske kulture bude adekvatno zaštićen. Posebno se zahvaljujem vojnicima Kfora koji obezbedjuju ovaj manastir i koji nam pomažu” rekao je otac Sava.

Nakon posete Visokim Dečenima, direkor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posetiće Štrpce, čime završava svoju dvodnevnu posetu Kosovu. Ostale vesti

Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022
Šubarić: Pokrenut postupak za poništenje odluke o razmeni zemljišta
Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić saopštila je večeras da je zajedno sa odbornicima Skupštine opštine i uz konsultacije sa predsedavajućim SO, a uvažavajući interese naroda,  pokrenula postupak za poništenje predloga Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine donete na sednici 28. septembra.
  • 05.10.2022
SE: Završen sastanak, nije otpočela procedura prijema Kosova

U Savetu Evrope završena je diskusija o zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju bez zakljucka o preciznom datumu stavljanja na agendu SE o ponovnoj raspravi, rekla je za Tanjug šef misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović .

  • 05.10.2022
Radojević: Na severu Kosova samo jedan zahtev za preregistraciju vozila
Na Kosovu je 1. septembra stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o preregistraciji vozila na RKS tablice, a prema rečima gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, do sada sada je u tom gradu podnet samo jedan zahtev za preregistraciju.
  • 04.10.2022
Poslanica Manojlović traži poništenje odluke o razmeni zemljišta
Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Tatjana Manojlović pozvala je odbornike Skupštine opštine Gračanica i gradonačelnicu Ljiljanu Šubarić da ponište, kako je navela, vrlo štetnu odluku o razmeni nepokretne imovine između Opštine Gračanica i Redže Šošija.
  • 04.10.2022
Ambasada Ukrajine: Manipulacija Kremlja Kosovom
Smatramo neprihvatljivim narative diktatora iz Кremlja koji pokušava manipulativno da iskoristi "kosovski presedan" za pokušaje da legitimiše agresiju Rusije na nezavisnu i suverenu evropsku državu – Ukrajinu, saopštila je ambasada Ukrajine u Beogradu.
  • 04.10.2022