Vesti
Politika

Petković: Visoki Dečani su vrednost koju treba da čuvamo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, prisustvovao je liturgiji na veliki hrišćanski praznik Cveti u manastiru Visoki Dečani. On je poručio da je ovaj manastir vrednost koju treba da čuvamo.

Petković: Visoki Dečani su vrednost koju treba da čuvamo
Sava Janjić i Petar Petković (Foto Radio Goraždevac)

“Danas smo veliki hrisćanski praznik Cveti proslavili pod svodovima čuvenih Visokih Dečana. Ovaj veliki manastir predstavlja ne samo materijalnu riznicu od neprocenjivog značaja, već i duhovnu riznicu opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i poreklo identiteta, srpskog naroda i naše kulture. Zahvaljujući Visokim Dečanima znamo kao narod ko smo i kuda treba da idemo. Zbog toga činimo sve da sačuvamo ovu veliku svetinju posebno zbog toga što se ona nalazi na listi svetske ugrožene kulturne baštine, a od ove godine i na listi Evropa Nostra, kao jedna od najugroženijih svetinja i kulturnih spomenika u Evropi”, poručio je Petković iz Visoki Dečana.

On se zahvalio vladiki raško-prizrenskom Teodosiju i igumanu Savi Janjiću na gostoprimstvu.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić upoznao je direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i njegovu delegaciju sa specifičnim uslovima života u manastiru.

“Zeleći svima da čestitam veliki praznik Cveti, ulaska gospodnjega u Jerusalim na ovaj predivni dan, želeo bi da izrazim i veliku zahvalnost Petru Petkoviću i njegovim kolegama koje sam imao priliku da upoznam sa životom u manastiru” rekao je otac Sava.

On je naglasio da je od velike važnosti da se poštuju zakoni na Kosovu.

“Manastir Visoki Dečani živi u specifičnim okolnostima. Veoma je važno da se od strane lokalnih institucija što pre izvrši odluka ustavnog suda, koji je doneo odluku o priznavanju 24 hektara manastirske zemlje. Isto tako i da se poštuje dogovor koji je napravljen preko komisije za implementaciju zaštićenih zona oko puta kroz zaštićenu zonu, odnosno zaobilaznog puta za Crnu Goru koji je planiran tim dogovorom. Veoma je važno da se zakoni poštuju”, rekao je otac Sava.

Iguman Sava je dodao da je manastir veoma važan za Srpsku pravoslavu crkvu, ali i za sve koji žive na Kosovu.

“Veoma je važno da se zakoni poštuju i mislim da ovaj manastir koji je važan za našu crkvu i veoma važan spomenik kulture za sve koji žive na ovim prostorima ali i svetske kulture bude adekvatno zaštićen. Posebno se zahvaljujem vojnicima Kfora koji obezbedjuju ovaj manastir i koji nam pomažu” rekao je otac Sava.

Nakon posete Visokim Dečenima, direkor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posetiće Štrpce, čime završava svoju dvodnevnu posetu Kosovu. Ostale vesti

Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021
Pasjane: Prekrečen grafit
Nedavno ispisani grafit posvećen Zajednici srpskih opština u Pasjanu kraj Gnjilana je prekrečen.
  • 25.09.2021
Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
  • 25.09.2021
Brnabić: Nasilje nad Srbima na Kosovu kulminiralo, napadi u porastu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Njujorku, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukazala da su fizička bezbednost i poštovanje ljudskih prava prema nealbanskom stanovništvu na Kosovu daleko od zadovoljavajućih.
  • 25.09.2021
Navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane.
  • 25.09.2021
Eskobar: Bez militarizacije, pitanja rešavati u Briselu
"Beograd i Priština treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici", smatra novi izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
  • 25.09.2021