Vesti
Politika

Petković: Visoki Dečani su vrednost koju treba da čuvamo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, prisustvovao je liturgiji na veliki hrišćanski praznik Cveti u manastiru Visoki Dečani. On je poručio da je ovaj manastir vrednost koju treba da čuvamo.

Petković: Visoki Dečani su vrednost koju treba da čuvamo
Sava Janjić i Petar Petković (Foto Radio Goraždevac)

“Danas smo veliki hrisćanski praznik Cveti proslavili pod svodovima čuvenih Visokih Dečana. Ovaj veliki manastir predstavlja ne samo materijalnu riznicu od neprocenjivog značaja, već i duhovnu riznicu opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i poreklo identiteta, srpskog naroda i naše kulture. Zahvaljujući Visokim Dečanima znamo kao narod ko smo i kuda treba da idemo. Zbog toga činimo sve da sačuvamo ovu veliku svetinju posebno zbog toga što se ona nalazi na listi svetske ugrožene kulturne baštine, a od ove godine i na listi Evropa Nostra, kao jedna od najugroženijih svetinja i kulturnih spomenika u Evropi”, poručio je Petković iz Visoki Dečana.

On se zahvalio vladiki raško-prizrenskom Teodosiju i igumanu Savi Janjiću na gostoprimstvu.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić upoznao je direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i njegovu delegaciju sa specifičnim uslovima života u manastiru.

“Zeleći svima da čestitam veliki praznik Cveti, ulaska gospodnjega u Jerusalim na ovaj predivni dan, želeo bi da izrazim i veliku zahvalnost Petru Petkoviću i njegovim kolegama koje sam imao priliku da upoznam sa životom u manastiru” rekao je otac Sava.

On je naglasio da je od velike važnosti da se poštuju zakoni na Kosovu.

“Manastir Visoki Dečani živi u specifičnim okolnostima. Veoma je važno da se od strane lokalnih institucija što pre izvrši odluka ustavnog suda, koji je doneo odluku o priznavanju 24 hektara manastirske zemlje. Isto tako i da se poštuje dogovor koji je napravljen preko komisije za implementaciju zaštićenih zona oko puta kroz zaštićenu zonu, odnosno zaobilaznog puta za Crnu Goru koji je planiran tim dogovorom. Veoma je važno da se zakoni poštuju”, rekao je otac Sava.

Iguman Sava je dodao da je manastir veoma važan za Srpsku pravoslavu crkvu, ali i za sve koji žive na Kosovu.

“Veoma je važno da se zakoni poštuju i mislim da ovaj manastir koji je važan za našu crkvu i veoma važan spomenik kulture za sve koji žive na ovim prostorima ali i svetske kulture bude adekvatno zaštićen. Posebno se zahvaljujem vojnicima Kfora koji obezbedjuju ovaj manastir i koji nam pomažu” rekao je otac Sava.

Nakon posete Visokim Dečenima, direkor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posetiće Štrpce, čime završava svoju dvodnevnu posetu Kosovu. 



Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021