Vesti
Politika

Petković: Ustav prepoznaje pravnu činjenicu da je Kosovo deo Srbije

Reagujući na izjavu Aljbina Kurtija da je nezavisnost Kosova neupitna i da je "neophodna promena zastarelog Ustava Srbije", šef Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da Ustav Republike Srbije prepoznaje nespornu međunarodno-pravnu činjenicu da je Кosovo deo Srbije.
Petković: Ustav prepoznaje pravnu činjenicu da je Kosovo deo Srbije
Ustav Srbije (Foto Istinomer)

Petković naglašava da su građani Srbije jedini najpozvaniji da se bave sadržajem najvišeg srpskog konstitutivnog akta.

"U tom smislu je i Aljbin Кurti kao građanin Srbije vlastan da o tome govori, ali samo kao privatno lice, jer njegovo mišljenje vredi koliko i njegov jedan glas, a sadržaj našeg Ustava svakako neće biti predmet bilo kakvih razgovora pod inostranim okriljem", ističe Petković.

Direktor Kancelarije za KiM pred obeležavanje godišnjice donošenja Sretenjskog ustava i Dana državnosti Srbije, kaže da "Srbija sprovodi najsavremenija i najnaprednija ustavno-pravna rešenja još od 1835. godine, kada je usvojen njen prvi Ustav".

"Od tada do danas srpski ustavi garantuju maksimalne slobode svim lojalnim građanima Srbije, pa će tako i njemu (Kurtiju), kada bude ponovo postao lojalnim građaninom Srbije, biti garantovana sva lična i kolektivna manjinska prava".Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021